Založ si blog

Nepoznané súvislosti ľudskej telesnosti a vzostupu ducha

Všetko čo jestvuje v našom univerze má slúžiť duchovnému napredovaniu. Má napomáhať jeho rozvoju a pozdvihovať ho. Výnimkou v tomto smere nie je ani naša telesnosť. Ľudia však nevedia, že jej mimoriadny potenciál má byť správne využitý práve k tomuto účelu. A pretože o tom nevedia a nedokážu to, táto energia vychádza nazmar. Je vybíjaná len v pude a namiesto vzostupu spôsobuje ešte väčší pád.

Nie, človek nemusí žiť v celibáte, ale mal by využiť pohlavnú silu predovšetkým k tomu, k čomu je v skutočnosti určená. A síce, k pozdvihnutiu vlastného ducha z nížin hmotného sveta k výšinám ducha.

Skúsme sa teda teraz preniesť do obdobia rannej mladosti, kedy sa v nás začína prebúdzať pohlavná sila, pretože práve toto obdobie je z hľadiska našej témy kľúčové. Duch človeka, sídliaci v ľudskom tele sa totiž až aktiváciou pohlavnej sily stáva plne zakotveným v hmotnom svete. Až týmto spôsobom sa mu dostáva plného prepojenia s hmotnosťou, čo sa prejavuje jeho snahou kráčať životom svojou vlastnou cestou a prebraním plnej zodpovednosti za seba.

Je naozaj niečo nesmierne mocného v spojení ducha s pohlavnou silou. Ide o obdobie, ktoré je v živote každého z nás absolútne výnimočné, pretože nám prináša jeden veľký a neoceniteľný dar. Dar podvedomého tušenia pravého zmyslu pozemského života, ktorým je duchovný vzostup. Tento záblesk uvedomenia sa vo vnútri každého človeka v období rannej mladosti prejaví túžbou po čistom a ušľachtilom! Túžbou po vysokých a vznešených ideáloch! Podvedomou túžbou po výšinách!

Mladý človek však zároveň poznáva nízkosť sveta ľudského. Poznáva pokrytectvo, faloš a materialistickú úbohosť, v ktorej je svet dospelých uväznený. Vzniká v ňom tichá túžba vymaniť sa zo všeobecnej nízkosti a letieť smerom k výšinám.

No a motorom, alebo základnou hybnou silou ducha, túžiaceho po výšinách a vnímajúceho nízkosť sveta ľudského sa môže stať práve pohlavná sila. Avšak jedine v prípade, ak sa s jej prebúdzaním dokážeme vysporiadať čo najčistejšie a najušľachtilejšie, ako sa len dá. Ak neklesneme k zmyselnej pudovosti. Ak neklesneme k nečistým, vnútorne, myšlienkovo pestovaným, zvráteným predstavám a chúťkam.

A čisté, ušľachtilé vnímanie pohlavnej sily v spojení so silou ducha, prejavujúcou sa túžbou po vyššom, vznešenejšom a ideálnom môže potom každého mladého človeka doslova vystreliť smerom k duchovným výšinám. Môže k ním prudko vzlietnuť, ako raketa.

A skutočne, kvôli lepšej názornosti si to celé môžeme prirovnať k rakete. K rakete, ktorá má tri stupne.

Tretím, najvyšším stupňom, tvoriacim jej hrot je stupeň ducha, jednoznačne určujúci smerovanie pohybu celej rakety. Smerovanie k ideálnemu! Smerovanie k vysokému a ušľachtilému! Smerovanie nahor!

Druhým stupňom je stupeň duše, tvoriaci náš vnútorný, duševný a myšlienkový život.

No a prvým stupňom je úroveň nášho hmotného, fyzického tela, ktorého jednu z najvýraznejších síl predstavuje práve sila pohlavná.

A naša pomyselná raketa štartuje na svoju dráhu práve v rannej mladosti, kedy sa v ľudskom tele aktivuje pohlavná sila. Čistý a ušľachtilý postoj k nej v spojení so silou ducha, určujúcou smer môže teda správnym spôsobom odštartovať raketu nášho života, aby sa táto s burácajúcim pohonom prvého stupňa odtrhla od zeme, prekonala jej príťažlivosť, vystúpila do voľného vesmíru a bola vytrvalo po celý život poháňaná tam, kam určuje duch vo svojej túžbe po ušľachtilosti.

Svojou fyzickou smrťou strácame i pohlavnú silu, avšak reálne sa nestane nič iného, ako to, že naša raketa na svojej ceste k výšinám Ducha iba odhodí svoj prvý a najhmotnejší stupeň.

Ďalší pohon okamžite prevezme stupeň druhý. Stupeň duševný. Stupeň totožný s našim vnútorným životom. A ak sme v oblasti vnútorného života na zemi dbali o myšlienkovú čistou a ušľachtilosť, pohon druhého stupňa rakety bude smerovať nášho ducha stále neprerušene k výšinám. A to teda aj potom, keď sme boli nútení fyzickou smrťou odložiť stupeň prvý, čiže naše telo aj spolu s pohlavnou silou.

No a napokon dospejeme v lete k výšinám až do blízkosti cieľa. Ním je ríša Ducha! Tam nakoniec náš duch odhodí ako zbytočný i druhý stupeň, pričom do cieľa bude pritiahnutý silou Ducha podobne, ako meteorit, ktorý sa dostal tesne do blízkosti Zeme a bol k jej povrchu pritiahnutý zemskou príťažlivosťou.

Takto by teda mali veci fungovať ideálnym spôsobom. Alebo presnejšie povedané, normálnym spôsobom. Avšak žiaľ, takto to nefunguje, pretože ľudia o tom nič nevedia a vo svojej nevedomosti vyplytvajú pohlavnú silu iba v horúčkovitom opojení zmyslov. Tým však tragickým spôsobom ochudobnia svojho ducha, pretože ho pripravia o kľúčovú energiu, ktorú bezpodmienečne potrebuje k svojmu vzostupu.

Existuje totiž obrovské množstvo najrozličnejších nástrah a ich jediným účelom je, aby zakalili náš čistý postoj a čistý prístup k pohlavnej sile. Aby ju strhli k nečistote a tým pádom pripravili nášho ducha o rozhodujúcu podporu k jeho letu.

Nevhodné knihy, časopisy a filmy! Móda, postavená na uctievaní kultu nahoty a telesného odhaľovania! Internet a nevhodní priatelia! A ešte mnoho iných vecí mladého človeka strhuje k tomu, aby odviedol prebúdzajúcu sa pohlavnú silu nesprávnym smerom. Smerom k myšlienkovej nečistote! Smerom k vybíjaniu v pohlavnom pude!

Ľudia ani len netušia, o čo všetko sa tým pripravujú! Ako tým premrhávajú vlastné životy, pretože oná pomyslená raketa nie je potom schopná v strate podpory pohlavnej sily prekonať zemskú príťažlivosť. Preto zostávajú po celý svoj život pripútaní iba k zemi! Zostávajú k nej navždy prikovaní, neschopní pozdvihnúť sa k niečomu vyššiemu a vznešenejšiemu! Sú potom schopní plaziť sa len ako červy v hmote zeme, nachádzajúc uspokojenie iba v prízemnom bahne najúbohejšej pudovosti. Nízka pudovosť ich doprevádza celým ich životom a temným spôsobom poznamenáva aj ich skrytý, vnútorný život. Aj ich myslenie!

Úbohými, nesmierne úbohými sú ľudia, ktorí dopadli takýmto strašným spôsobom! A oni to cítia! Oni podvedome tušia, že premrhali a premárnili čosi nesmierne cenné. A poznanie svojej vlastnej nízkosti sa stáva až bolestným vtedy, ak sa náhodou stretnú s niekým, kto svojim správnym stanoviskom k vlastnej pohlavnej sile dokázal duchovne využiť jej mocnej energie a stal sa prostredníctvom nej pravým, duchovne vysoko stojacim človekom.

Áno, milióny premeškali vo svojej rannej mladosti rozhodujúci moment, kedy sa mohli stať skutočne ľuďmi! Ľuďmi pravými, ušľachtilými a čistými! Ľuďmi, smerujúcimi k vysokým a vznešeným ideálom! Ľuďmi, letiacimi ako raketa na krídlach čistého prístupu k vlastnej pohlavnej sile k výšinám Ducha!

Nikto z nich už nemôže navrátiť späť svoju mladosť a vynasnažiť sa správne využiť najrozhodujúcejší moment svojho bytia k vlastnému pozdvihnutiu, pretože onen kľúčový moment bol definitívne a fatálne premeškaný.

Avšak každý, kto by chcel pod vplyvom poznania tejto skutočností prepadnúť malomyseľnosti, nech si nezúfa! Nech si nezúfa, pretože ešte má predsa len šancu! A dokonca nie len jednu, ale viacero! O týchto nových príležitostiach stať sa skutočným, pravým a ušľachtilým človekom si však viac povieme v nasledujúcom článku.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

Mŕtvy v banke

O pôžičku v banke "žiadal" mŕtvy. Podpíš to, strýko! vyzývala ho neter

18.04.2024 16:00

Banku v Brazílii navštívil nezvyčajný zákazník. Sedel na invalidnom vozíku, nehovoril, padala mu hlava, ale jeho neter tvrdila, že strýko si chce zobrať pôžičku.

Zuzana Čaputová / Aurel Sabó / Jaroslav Krám / Juraj Štefanka /

Čaputová poslednýkrát ako hlavná veliteľka síl vymenovala generálov. Armáde vyjadrila uznanie a vďaku

18.04.2024 15:34

Prezidentka zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v NATO.

Vít Rakušan

Rakušan: Migračný pakt nie je skvelý, ale nové pravidlá sú potrebné. Podľa Babiša klame

18.04.2024 15:12

Podľa Rakušana kým budú v ČR budú ukrajinskí utečenci, Česko bude mať v solidárnom systéme výnimku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1693990x
Priemerná čítanosť článkov: 2891x

Autor blogu

Kategórie