Založ si blog

O rizikách prehnaného množstva duchovných informácií

Každý extrém škodí. Ako nedostatok, tak i nadbytok. V minulosti ľudia trpeli nedostatkom, dnes sú zase vystavení nadbytku, ktorý je rovnako škodlivý. Keď trpíme hladom je to zlé, ale keď trpíme prejedaním, je to tiež zlé. A tento istý princíp platí aj vo vzťahu k duchovným informáciám.

V súčasnosti, čiže v dobe internetu a kníhkupectiev zavalených knihami, v dobe množstva novín, časopisov a mnohých iných informačných zdrojov nemusí, ba ani nemôže nikto v našom stredoeurópskom priestore trpieť nedostatkom duchovných informácií. Ba práve naopak! Ľudia sú nimi presýtení!

A tak sa v súčasnosti napokon veľmi paradoxne stiera rozdiel medzi stredovekou dobou duchovnej nevedomosti, kedy boli ľudia udržiavaní duchovne nevedomými zámerne (viď trebárs latinské omše, ktorým nik nerozumel) a modernou dobou, kedy sú zaplavení nadbytkom duchovných informácií, predstavujúcim zmes balastu a zanedbateľných čriepkov skutočného poznania. Konečným dôsledkom jedného i druhého extrému však môže byť duchovná smrť. Duchovná smrť, spočívajúca v neschopnosti dosiahnuť, spoznať a zrealizovať to najdôležitejšie. To, čo človeku umožní prejsť nadchádzajúcou veľkou očistou našej planéty do novej doby rozkvetu ducha.

Aby sme túto nesmierne vážnu skutočnosť jasnejšie pochopili, predstavme si na zemi vyznačený kruh s priemerom dva metre. No a približne sedem metrov od neho človeka, ktorý sa do priestoru vyznačeného priemerom kruhu snaží trafiť kameňmi. Niektoré z kameňov dopadnú pred kruh a iné zase ďaleko zaň. Niektoré teda predstavujú nedostatok a iné zase nadbytok. Ale či už dopadli pred kruh, alebo za kruh, výsledok je stále ten istý. Minuli sa cieľa!

Priestor vyznačený priemerom kruhu je obrazom duchovného poznania, aké musíme dosiahnuť a vo svojich životoch zrealizovať, ak chceme úspešne prejsť veľkou očistou našej planéty. Tento kruh, alebo okruh požadovaného duchovného poznania je pre každého z ľudí bránou do budúcnosti. Do novej, krajšej a lepšej budúcnosti, naplnenej skutočnými ľudskými a duchovnými hodnotami.

Našou povinnosťou je však do tohto kruhu trafiť. To znamená nájsť, zrealizovať a vo svojom svojom živote uskutočniť to najzásadnejšie duchovné poznanie, aké je v tejto prelomovej dobe od ľudí požadované. Požadované nie nejakým človekom, ale Svetlom! Stvoriteľom!

A ak jedným z úkladov Svetlu nepriateľských temnôt bolo v minulých dobách držať ľudí v duchovnej nevedomosti, tak rovnaké úklady temnoty v dnešnej dobe spočívajú v pravom opaku. Spočívajú v ich konfrontácii s prebytkom. A práve v tomto, úmyselne vyprodukovanom nadbytku sa má ako ihla v kope sena stratiť to najdôležitejšie. A síce práve to duchovné poznanie, ktorého obsiahnutie a realizácia v každodennom živote predstavuje Stvoriteľom požadovaný výsek kruhu. Iba ním môže človek prejsť ako hviezdnou bránou do bezpečia a vyhnúť sa tak všetkým nástrahám veľkej očisty.

Ak si napríklad vezmeme internet, desiatky, ba stovky duchovných stránok sú v tomto smere v podstate kontraproduktívne a viac škodia, ako pomáhajú. A podobne je tomu i v kníhkupectvách s ezoterickou literatúrou. Všade sa dáva a dáva. A úmyselne sa dáva mnoho, aby sa tým hľadajúcim na maximálnu možnú mieru sťažilo nájdenie toho jediného a podstatného. Nájdenie kľúčového duchovného poznania, v ktorom je v určitom zmysle doslova skryté ďalšie bytie a nebytie každého jednotlivca!

Jedine tento druh poznania treba hľadať a nájsť!

V dnešnej dobe by sme sa mali preto pri všetkom, s čím sa stretneme vždy spýtať: ako mi táto informácia pomôže v mojom skutočnom duchovnom vzostupe? Ako podporí môj duchovný, osobnostný a morálny rast?

Ak budeme takýmto spôsobom dôsledne selektovať všetko, čo ku nám prichádza, môže nám to výrazne napomôcť oddeliť podstatné od nepodstatného a zásadné od braku. A ako pomôcku v dnešnom smrtonosnom labyrinte ezoteriky a zaručených duchovných právd si dovoľujem uviesť zopár príkladov, ktoré v sebe nesú poznanie pravých a skutočných duchovných hodnôt, pre človeka tejto doby naozaj užitočných. Sú to: Mojžišovo Desatoro, evanjelium podľa Matúša, Lukáša, Marka a Jána a dielo Vo Svetle Pravdy.

Nepremárnime teda svoj drahocenný čas, ktorý nám ešte zostáva a nezapletajme sa naivne do duchovného balastu, žijúc v klamlivej ilúzii, že tým duchovne rastieme a napredujeme. Je totiž veľmi smutné vidieť ľudí dnešnej doby, ako dychtia stále po novom a novom duchovnom poznaní bez toho, že by mali zvládnuté základy. Bez toho, že by sa duchovne trafili do onoho pomyselného, požadovaného výseku kruhu.

Avšak akékoľvek veľké poznanie bez dosiahnutia toho najdôležitejšieho, čo je od nás Stvoriteľom žiadané nie je ničím! Je len stavbou, vybudovanou na chabých základoch. Stavbou, ktorá sa preto musí zákonite zrútiť vo chvíli, keď sa nad našou Zemou rozpúta búrlivý orkán očisty.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1685849x
Priemerná čítanosť článkov: 2877x

Autor blogu

Kategórie