Založ si blog

Jasnovidnosť! Nemá len klady, ale aj zápory! Pozor na ne! 2

Kto má nejakú schopnosť, nie je zároveň vševediaci. V nijakom prípade nie je dokonalou bytosťou, ktorá sa spolu so svojimi výnimočnými schopnosťami stala aj zároveň vlastníkom výnimočnej múdrosti a výnimočného poznania. Toto sú dve úplne rozdielne veci a nie je možné ich v nijakom prípade spájať.

Medzi najtragickejšie omyly jasnozrivých ľudí však patrí falošná domnienka, že s videním sa im zároveň dostalo aj vedenia, a že oni osobne sa teda už nemusia až tak veľmi duchovne usilovať nahor. Lebo keby podľa ich názoru nestáli duchovne tak vysoko, nemohli by byť predsa obdarovaní svojimi schopnosťami.

Je to omyl, nad ktorý niet väčšieho! Omyl, ktorý má za následok, že títo takzvaní „obdarovaní“ ľudia vo svojom živote takmer vôbec duchovne nepokročia. Duchovne zostávajú stáť stále na jednom mieste, ba neraz klesnú ešte nižšie!

Lebo nech už máme akékoľvek dary a schopnosti, povinnosťou každého z nás je pokorné a vážne úsilie o duchovný vzostup. Úsilie o dosiahnutie poznania Pravdy! Snaha o približovanie sa poznaniu úplnej, absolútnej a jedinej Pravdy. A nielen k jej poznaniu a poznávaniu, ale aj k životu podľa nej. Lebo iba takýmto spôsobom môžeme byť ľuďom so svojimi darmi a schopnosťami užitočnými skutočným a plným spôsobom. Iba vtedy im môžeme naozaj pomáhať v pravom zmysle.

Bez poznania Pravdy musí byť totiž nevyhnutne naša pomoc iba čiastočná, nedokonalá a neraz i zavádzajúca. A tak potom často prináša viac škody, ako úžitku.

A ešte jedna mimoriadne dôležitá vec. Ak jasnovidnosť patrí medzi schopnosti, ktorými sú obdarovaní iba nemnohí, predsa len existuje určitá vyššia schopnosť, ktorá je darovaná všetkým ľuďom rovnako. Schopnosť, ktorú by sa mal preto každý z nás snažiť v sebe plne rozvinúť.

Je to jasnocit! Je to schopnosť jasného cítenia, alebo jasného vyciťovania. Prostredníctvom nej môže človek rozoznávať skutočnú podstatu všetkých vecí. Prostredníctvom nej je schopný okamžite vycítiť, že niečo nie je v poriadku. Je schopný rozpoznať klamstvo od pravdy, čestnosť od nečestnosti, dobro od zla, ktoré sa za dobro iba maskuje a podobne.

V schopnosti jasnocítenia je každému človeku umožnené kráčať jeho životom vedome a správne, to jest cestami, ktoré mu ukazuje jeho cítenie. Jeho súčasťou je totiž i naše svedomie. Ak by človek ako jednotlivec a ľudia vo všeobecnosti kráčali cestami svojho citu a svojho svedomia, ak by sa usilovali stať jasnocitnými, potom by to na zemi vyzeralo úplne inak. Náš cit je totiž hlasom našej najvnútornejšej podstaty, ktorá vidí ďaleko dopredu. Vidí omnoho ďalej, ako náš rozum a preto nám práve prostredníctvom citu vždy ukazuje iba to, čo je pre nás naozaj dobré z dlhodobého hľadiska.

Rozum nám je schopný ukázať iba výhodnosť vecí z hľadiska krátkodobého, ktorá sa ale napokon skôr alebo neskôr zvrhne v pravý opak, čiže v nešťastie. Rozum nás bude trebárs presviedčať, že je pre nás výhodnejšie niečo ukradnúť, ak je k tomu príležitosť, že je pre nás výhodnejšie byť dakedy nespravodlivý, ako vždy iba spravodlivý, že je pre nás výhodnejšie uchýliť sa dakedy k nečestnosti, ako byť stále čestný a tak ďalej a tak ďalej.

Náš cit, naše cítenie a vyciťovanie však predstavuje chrbticu našej osobnosti. Náš cit nám bude i prostredníctvom nášho svedomia vždy ukazovať iba to skutočne dobré. Iba to skutočné a trvalé dobro, ktorého víťazstvo sa vždy napokon ukáže.

Ľudia ale vo všeobecnosti ani len netušia, akého vynikajúceho poradcu a pomocníka majú vo svojom cite a svedomí. Mali by preto začať omnoho pozornejšie načúvať hlasu svojho citu. Mali by sa ho naučiť rozpoznávať, počúvať a jeho radami sa riadiť. Ak by totiž takto činili, zdokonaľovali by sa postupne vo vnímaní svojho citu stále viac a viac, až by sa napokon stali jasnocitnými.

A vo svojom jasnocite, vo svojom jasnom cítení by potom boli schopní činiť vždy iba správne rozhodnutia a týmto spôsobom by dokázali pozdvihnúť vlastný život do netušených výšok. Do netušených výšok z hľadiska čisto pozemského, ako i z hľadiska duchovného. Vnútorný predpoklad k tomu sa ukrýva v každom z nás.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1694829x
Priemerná čítanosť článkov: 2892x

Autor blogu

Kategórie