Založ si blog

Ľudský tvor! Máš povinnosť budovať vzťah k svojmu Tvorcovi!

Tento vzťah má byť tou najzákladnejšou a najprirodzenejšou skutočnosťou pre každého vedomého tvora, žijúceho vo stvorení. Lebo presne tak, ako je prvým slovom absolútnej väčšiny detí slovo „mama“, reprezentujúce ich vzťah k najbližšej osobe, presne tak isto je základnou povinnosťou každého tvora, žijúceho vo stvorení, mať vrúcny, živý a pevný vzťah k svojmu vlastnému Stvoriteľovi.

Lebo jedine tento vzťah robí z človeka skutočne ľudskú bytosť. Lebo jedine tento vzťah dáva ľudskej bytosti krídla a mení ju v istom zmysle na anjela, ktorý sa na krídlach ušľachtilostí a cností vznáša vysoko nahor, v ústrety Pánovi a do jeho blízkosti.

Lebo jedine tento vzťah dvíha vnútorný zrak človeka od hmoty smerom k výšinám ducha. Lebo jedine tento vzťah bytosti duchovne povznesenej k Stvoriteľovi dáva človeku tak nesmierne potrebný nadhľad nad hmotou, ktorý mu umožňuje hmote skutočne vládnuť a nenecháva ho hmotou zotročiť.

Lebo jedine tento vzťah dáva potrebnú oporu ľudskému bytiu tak, ako keď dávame oporu mladému stromčeku, aby mohol vyrásť, zmohutnieť a priniesť bohaté ovocie dobra a všetkých vysokých a ušľachtilých cností.

O nesmierne zásadnej dôležitosti tohto vzťahu, stojacej vysoko nad všetkým ostatným, sa hovorí v Desatore prikázaní i v modlitbe Otčenáš.

Ja som Hospodin tvoj Pán! Nebudeš mať nikoho a ničoho iného, čomu by si sa klaňal viac, ako mne! V tomto zmysle znie prvé prikázanie. A presne v tomto istom zmysle začína i modlitba Pána slovami: „Otčenáš, ktorý si na nebesiach!“

Táto prvá veta Otčenáša je pohľadom tvora, žijúceho vo stvorení, vysoko nahor k svojmu Stvoriteľovi s vedomím, že jedine z jeho milosti nám bolo darované naše bytie. S vedomím, že vždy zostaneme deťmi nášho veľkého a vznešeného Otca, ktorého Vôľou sa chceme riadiť tak, ako sa deti riadia vôľou a usmerneniami svojich rodičov.

Jedine takýmto spôsobom má stáť ľudská bytosť vo stvorení.

Ale žiaľ, realita je iná! Ľudia, žijúci v hmotnom svete sú absolútne oslepení matériou. Celé ich vedomie, celé ich myslenie, celý ich vnútorný život, celá ich osobnosť a všetko ich snaženie je upnuté iba k matérii.

A tak sa ľudia podobajú hmyzu, ktorý lozí len po zemi a jeho zrak je neustále nasmerovaný len nadol. A tak sa ľudia ako hmyz hmýria po tejto planéte v horúčkovitej aktivite a budujú svoje mestá, vyrábajú svoje autá, počítače, mobily, televízory a tisíce iných vecí, ale žiaľ, to všetko bez Pánovho Svetla a bez jeho požehnania.

Ľudia sa podobajú úbohým vtákom, ktorým niekto na kláte sekerou surovo odťal obidve krídla, a tak sa teraz už len úboho motajú po zemi, bez schopnosti vzlietnuť.

Ale tie krídla si odťali oni sami, pretože veria len v hmotu. A preto ich trvalé vnútorné i vonkajšie upínanie sa na matériu spôsobilo stratu schopnosti ich ducha lietať. Pripravilo ich o schopnosť vzlietnuť na anjelských krídlach vysokých a ušľachtilých cností smerom k výšinám. Smerom k živému Svetlu Pána, ktoré ich volá k sebe, ale ktoré nie je možné dosiahnuť bez zodpovedajúceho duchovného snaženia.

Ale pretože ľudia duchovne neupierajú zrak smerom k Svetlu a nečerpajú z neho, aby im osvetľovalo celé ich pozemské bytie, podobá sa život ľudstva skutočne životu hmyzu. Hmyzu, ktorý si odvykol od Svetla Pána a naopak, privykol na tmu materiálnej nevedomosti. A v tejto tme žije, v tejto tme pracuje, v tejto tme buduje, v tejto tme plodí svoje potomstvo, a v tejto tme napokon aj zomiera.

Temnota matérie sa stala ľudstvu prirodzenosťou a to, čo je svetlé ich už len dráždi, alebo je im to na smiech.

No a v tejto tme nevedomosti materializmu bez Svetla Stvoriteľa, vytvorili ľudia svoju temnú ríšu podvodu, klamstva, bezohľadnosti, chamtivosti, vychytralosti, nečestnosti, plytkosti, neušľachtilosti a nečistoty. A všetky tieto nízke a temné veci už nedokáže prekryť ani lesk blahobytu, dostatku a konzumu, takže v súčasnosti vychádzajú na povrch v celej svojej nahote.

Hľa človek! Hľa ľudské dielo, ktoré vzniklo bez nasmerovania človeka k Stvoriteľovi! Hľa vonkajšia manifestácia vnútornej temnoty, odtrhnutej od Svetla Stvoriteľa, v ktorej ľudia žijú!

A táto temná ríša temných ľudí nespeje k ničomu inému, ako ku svojmu temnému koncu. Ku koncu, v ktorom nakoniec temno pohltí všetkých tých, ktorí ho vnútorne uctievali, ak sa ešte včas nespamätajú! Ak opäť nepozdvihnú svoj zrak k výšinám a nezačnú sa duchovne, osobnostne, mravne a ľudsky dvíhať smerom k Svetlu.

Ako teda vidieť, priam životnou potrebou každého vedomého tvora je nadväzovanie a budovanie vzťahu k svojmu Stvoriteľovi. K Stvoriteľovi a jeho hodnotám, čoho dôsledkom je povznesenie nahor.

Ak však ignorujeme budovanie tohto vzťahu a uznávanie s ním súvisiacich hodnôt, musí to mať neblahé, ba až tragické dôsledky pre jednotlivcov i pre celé ľudstvo.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

Tomáš Taraba

Taraba sa dohodol s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

16.04.2024 12:22

Legislatívny návrh je podľa ministra do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP.

SR ÚV MZVEZ Fico Blanár rokovanie kontrola TK BAX

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59

Toto nie je tá solidarita, o ktorej sme hovorili, povedal predseda vlády.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1693288x
Priemerná čítanosť článkov: 2890x

Autor blogu

Kategórie