Založ si blog

Dávny príbeh o hľadaní cesty k Svetlu

I spýtal sa žiak svojho učiteľa: „Tvoje spojenie so Svetlom je nám všetkým jasne badateľné. Mohol by si nám však o ňom povedať niečo viac?“ A učiteľ riekol: „To, čo budete odo mňa počuť, budú len slová. A aj keď sa ich budem snažiť formulovať čo najvýstižnejšie, nikdy nenahradia osobné prežitie. Nikdy nenahradia to, čo človek prežíva vtedy, keď mu je dopriaty dotyk Svetla.

Možno by sa k tomu aspoň čiastočne hodili pojmy ako veľkosť, vznešenosť, či majestát. Avšak opäť iba osobné prežitie môže človeku privodiť pochopenie pravého zmyslu týchto pojmov.

Chcem preto hovoriť radšej o niečom inom. A síce o tom, ako môže každý sám dosiahnuť takéto prežitie. A ak ho dosiahne, potom tiež on sám všetko pochopí a spozná, a to aj bez môjho márneho vysvetľovania.

Chcem teda hovoriť o ceste k Svetlu. O tom, ako možno dosiahnuť prežitie spojenia so Svetlom. Toto je totiž jeden z tých najvyšších a najvznešenejších cieľov, ktorý si môžeme vytýčiť ako stredobod nášho životného snaženia. Ide o cieľ, ktorého dosiahnutie dá nášmu bytiu omnoho hlbší a širší rozmer. Je to niečo tak obdivuhodného a zázračného, ako keď sa slepému zrazu otvoria oči.

Ak sa teda niekto rozhodne usilovať o spojenie so Svetlom, musí sa dať na cestu dobra, čistoty, ušľachtilosti, ľudskosti a spravodlivosti. Lebo práve úsilie o dobro, čistotu, ušľachtilosť, ľudskosť a spravodlivosť je v skutočnosti onou cestou, ktorá ako jediná smeruje k nájdeniu spojenia so Svetlom.

Netreba nič viac! Stačí iba takto jednať, žiť, myslieť a byť v tom vytrvalý. Trvalo sa snažiť, aby sa naše slová a činy, ale i naše city a myšlienky vždy zachvievali iba v týchto hodnotách. Aby boli vždy nimi predchnuté.

Kto takto žije, kráča k Svetlu! S istotou kráča v ústrety prežitiu spojenia so Svetlom, ktoré jedného dňa určite nadíde.

Človek môže a má po tomto prežití túžiť, avšak s pokornou a otvorenou dušou. Má žiť ušľachtilý a spravodlivý život, avšak na Vôli Svetla samotného má ponechať, kedy dôjde k prežitiu spojenia s ním. Čas, spôsob, ako i miesto tohto prežitia musia vždy zostať vyhradené iba Svetlu samotnému.

Túto skutočnosť je treba zvlášť zdôrazniť hlavne preto, lebo človek má tendenciu náhliť sa a vo svojej netrpezlivosti potom rýchlo prekračuje hranicu pokorného očakávania a stáva sa požadovačným.

Voči Svetlu však možno stáť vždycky iba v pokore a nikdy nie v netrpezlivom požadovaní. Lebo Svetlo sa nikdy neskloní k tomu, kto požaduje, ale jedine k tomu, kto trpezlivo a pokorne očakáva, žijúc svoj čestný a spravodlivý, každodenný život.

Lebo podstatou trpezlivého očakávania je pokora! Avšak podstatou netrpezlivej požadovačnosti je domýšľavosť a pýcha. Ale pretože jedine pokora môže nájsť cestu k Svetlu, domýšľavosť a požadovačnosť predstavujú naopak cestu k spojeniu s protipólom Svetla, čiže s temnotou.

A tak sa nakoniec ten, kto chce rýchlo a s požadovačnou netrpezlivosťou dospieť k Svetlu spája s temnotou, nadšene mu vychádzajúcou v ústrety. Vnútorné prežitie, ktoré sa v takomto prípade dostavuje nebude prežitím spojenia so Svetlom, aj keď sa to tak na prvý pohľad bude javiť.

V skutočnosti však pôjde o prežitie spojenia s temnotou, ktorá sa za Svetlo iba vydáva. S temnotou, ktorá človeku dopraje prežívať rôzne vnútorné stavy, mať rôzne videnia, extázy a vytŕženia, počas ktorých však temnota vysáva zo svojej obete energiu, viaže človeka na seba, pripútava ho k sebe a strháva ho nadol. A to všetko preto, lebo jeho hľadanie nebolo pravé! Lebo sa na základe rovnorodosti svojich vnútorných pohnútok mohol v skutočnosti spojiť iba s rovnorodým.

Treba sa mať preto na veľkom pozore, aby sme neupadli do područia temnoty. Aby sa tak nestalo, musíme poctivo a trpezlivo kráčať správnou cestou. Cestou dobrého, čistého, ušľachtilého a spravodlivého života, naplneného pokornou túžbou po prežití spojenia so Svetlom, ktorá s hlbokou pokorou ponecháva na Svetle samotnom, kedy, kde a ako k tomuto prežitiu dôjde.

Toto je správna cesta! Každá netrpezlivosť, požadovačnosť a snaha o urýchlenie vedú k opaku toho, čo chceme dosiahnuť. Vedú nie k Svetlu, ale k temnote. Nie k spojeniu so Svetlom, ale k spojeniu s temnotou.

Strážme preto prísne svoje vnútro, aby sme sa toho vyvarovali. Pokorne očakávajme, avšak v nijakom prípade sa nestaňme netrpezlivo požadovačnými. Lebo nakoniec sa nám vždy dostane iba toho, čo si na základe rovnorodosti svojho vnútra k sebe pritiahneme.“

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1694249x
Priemerná čítanosť článkov: 2891x

Autor blogu

Kategórie