Založ si blog

Myslite a skúmajte! Ak nie, tvrdo na to doplatíte!

Žijeme v dobe konzumu a plytkosti, v ktorej mnohí ľudia bez vlastného, vážneho skúmania iba prijímajú to, čo im podsúvajú iní. Prijímajú názory iných, postoje iných, filozofiu iných a hodnoty iných. A preto, bez toho, že by si to uvedomovali, pretože uvedomiť si to sú leniví, prežijú celý svoj život v područí iných. Prežijú život v duchovnom, duševnom a osobnostnom vazalstve.

My ľudia preto nikdy nemáme prijímať názory druhých bez toho, že by sme ich sami vážne neskúmali. Veď každý z nás nesie sám za seba plnú zodpovednosť. Zodpovednosť nie len hmotnú, ale aj duchovnú. Prijímajme preto, alebo odmietajme všetko iba na základe nášho osobného skúmania. To by malo byť pre nás tým najrozhodujúcejším.

Nespoliehajme sa teda nikdy iba slepo na to, čo nám tvrdia autority, odborníci, alebo iné osobnosti a nebuďme leniví samostatne myslieť, ani skúmať.

Každé naše rozhodnutie nám totiž neodvratne prináša určité dôsledky. Pri povrchnom, neuvážlivom a zlom rozhodnutí môžu byť tieto dôsledky iba negatívne. Poctivé, dôsledné, pozorné a hlboké zvažovanie je však tou najlepšou zárukou toho, že budeme schopní zaujať správny postoj a nájsť správne riešenie, čoho dôsledkom by potom celkom logicky nemalo byť pre človeka nič negatívneho.

Uveďme si príklad: Keď pred 2000 rokmi stál Ježiš pred Pilátom, v dave, ktorý mal rozhodnúť o jeho živote a smrti sa nachádzalo iba niekoľko nenávistných, prípadne podplatených krikľúňov. Ich úlohou bolo kričať: Ukrižuj!

Títo zlovoľní však svojim pokrikom strhli ľahostajný, nemysliaci a dôsledne neskúmajúci dav, takže napokon celé masy bezducho kričali ono tragické: Ukrižuj!

Avšak bez uvedomenia si dôsledkov osobnej duchovnej zodpovednosti za každý náš čin si títo ľudia na seba neuvážene uvalili nesmierne veľkú vinu, nazývanú aj karmou, alebo zlým osudom, ktorého ťažké dôsledky museli od tej chvíle znášať.

Poučenie je teda nasledovné: Prísnemu, dôslednému, vážnemu a až bezohľadnému skúmaniu treba podrobiť všetko, čo sa chystáme prijať, alebo zavrhnúť.

Vo výsade myslieť sa totiž skrýva povinnosť skúmať! Každá ľahkomyseľnosť, každé nekritické a povrchné prijatie názoru niekoho iného, alebo naopak ľahkomyseľné odmietnutie a odsunutie toho, čo skutočnú hodnotu predstavuje sa nám totiž môže stať v dnešnej vážnej dobe osudným. Osudným nie len z hľadiska hmotného, ale aj z hľadiska duchovného.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1689220x
Priemerná čítanosť článkov: 2883x

Autor blogu

Kategórie