Založ si blog

Spisovatelia zločinci, spisovatelia velikáni a tvárlivá duša národa

Osobnosť každého človeka sa vyznačuje dvomi protikladnými protipólmi. Na jednej strane sa v ňom totiž nachádza mnoho dobrého, pozitívneho a ušľachtilého, ale na druhej strane zároveň veľa nedobrého, negatívneho a neušľachtilého. Niet vari nikoho na svete, kto by v sebe okrem svojej svetlej stránky neskrýval aj čosi temné.

No a spisovateľ je človek, ktorý prostredníctvom slova dokáže zahrať na jednu z týchto dvoch základných strún ľudskej osobnosti. A to buď na strunu dobra, pozitivity, svetla a ušľachtilosti, alebo na strunu temnoty, negativity a nízkosti. Týmto spôsobom môže potom podľa svojho osobného rozhodnutia stimulovať v ľuďoch, čiže vo svojich čitateľoch buď to svetlejšie, alebo to temnejšie.

A spisovatelia to samozrejme aj robia, ale je smutné, že vo väčšine prípadov sa snažia rozochvievať práve temnú a nízku stránku ľudskej osobnosti. A robia tak z čisto zištných dôvodov, aby ich diela boli viac čítané a viac predávané. Preto sú ich výtvory plné násilia, vulgarizmov, naviazanej sexuality a opisov mnohých iných dekadentných zvráteností.

Takouto nízkosťou nadväzujú okamžite kontakt s nízkou stránkou osobnosti čitateľa, stimulujú ju a pohrávajú sa s ňou. Ide o vedomú manipuláciu s osobnosťou človeka, prostredníctvom jeho temnej stránky tým, že sa mu ako potrava, pobavenie a príjemné vzrušenie predhadzuje najrozličnejšia nízkosť.

A temná stránka osobnosti nevedomého čitateľa na tieto temné stimuly reaguje, siaha a živí sa nimi. Sýti sa nimi a ukája sa nimi. Tým sa však človek stáva postupne horším, pretože v sebe vyživuje temnú stránku svojej osobnosti, ktorá je vedome podnecovaná a stimulovaná mnohými tvorcami súčasnej modernej úpadkovej literatúry. No a takýmto spôsobom jednosmerne vykoľajený človek potom čoraz častejšie siaha po podobnom druhu literatúry a jeho osobnosť je ňou čoraz viacej deformovaná smerom k nízkosti.

Toto však nie sú spisovatelia, ale zločinci, ktorí účelovo manipulujú temnou stránkou ľudskej osobnosti a kvôli svojmu vlastnému prospechu a pochybnej sláve strhávajú čitateľov do čoraz väčšej nízkosti, čím ich osobnostne degradujú. Takejto zločinnej literatúry sú dnes plné kníhkupectvá a na základe nej vznikajú mnohé filmové scenáre a mnohé divadelné hry.

Skutočný a pravý spisovateľ je však niekto úplne iný! Je to človek, ktorý veľmi dobre vie o dvoch stránkach našej prirodzenosti, avšak on, na rozdiel od toho, čo sa kvôli peniazom a kvôli sláve robí dnes, sa rozhodol v ľuďoch vedome stimulovať to svetlejšie, lepšie, pozitívnejšie a ušľachtilejšie. Rozhodol sa literárne tvoriť tak, aby bola v čitateľoch aktivovaná a povzbudzovaná lepšia stránka ich osobnosti. Tým sa potom ľudia stávajú vnútorne lepšími, pretože pomaličky rastie, mohutnie a silnie ich lepšia stránka a naopak, čoraz viacej sa zmenšuje, ubúda a stráca to temné, čo sa nachádza v každom z nás.

Takúto moc má pravý spisovateľ, pravá literatúra, pravý film a pravé divadlo. Majú moc robiť ľudí lepšími, ušľachtilejšími a svetlejšími. Jedine toto je účelom každého skutočného a pravého umenia.

Darwin prišiel na to, že život na našej planéte sa postupne vyvíjal od nižších foriem života k vyšším, až dospel k človeku.

Ale pozor! Presne takýmto istým spôsobom prebieha v našom univerza aj evolúciu ducha! A aj ona prebieha postupne od najnižších foriem dobra, morálky a mravnosti k čoraz vyšším formám pozitivity a ušľachtilosti. Začína od mravne a nízko stojaceho živočícha a končí zrelou, mravnou a duchovne vysoko stojacou osobnosťou, bohatou na tie najvznešenejšie cnosti a kvality.

No a každý, kto sa svojou vlastnou mierou, svojim vlastným spôsobom a na základe svojich vlastných schopností usiluje o to, aby veľký, duchovno evolučný vývoj správne pokračoval, každý takýto človek, či už je spisovateľom, alebo nie, je požehnaním pre svoje okolie i pre celú spoločnosť.

Avšak každý, kto akýmkoľvek spôsobom pracuje proti prirodzenému prúdu duchovnej evolúcie, každý, kto vsádza na nízke v človeku, podporuje a stimuluje to, každý takýto jedinec, či už je spisovateľ, alebo nie, je zločinným škodcom. Je škodcom, ktorý sa snaží brzdiť prirodzený vývoj! Je škodcom, ktorý sa z rôznych osobných a zištných dôvodov snaží oddaľovať, alebo dokonca celkom znemožniť to, aby ľudia dozrievali do plnej veľkosti vlastného človečenstva. Aby raz dospeli k plnému rozvinutiu všetkého toho svetlého, dobrého a vznešeného, čo sa v nich skrýva. Snaží oddaľovať, alebo celkom znemožniť to, aby spoločenstvo takýchto ušľachtilých ľudských jedincov nakoniec spoločne vybudovalo ríšu dobra, mieru, spravodlivosti a porozumenia na našej planéte.

A hoci svet je plný podobných zločincov, obyčajní ľudia, alebo v našom prípade čitatelia, by mali vedieť, že tomuto všetkému nie sú vydaní len tak na milosť a nemilosť. Mali by vedieť, že oni sami môžu na základe svojej slobodnej vôle rozhodovať, ktorú z dvoch stránok svojej osobnosti nechajú rozochvievať vonkajšími podnetmi. Či to bude ich temná, alebo naopak ich svetlá stránka. Či budú prijímať zvonka do svojho vnútra, do svojho vedomia a do svojej osobnosti iba svetlé stimuly, alebo naopak, svoje vnútro, svoje vedomie a svoju osobnosť dobrovoľne vystavia všetkým stimulom nízkeho druhu.

Každý ľudský jedinec, na základe vlastnej slobodnej vôle teda sám rozhoduje o tom, či bude kráčať pravou cestou evolúcie ducha smerom k maximálnemu rozvinutiu všetkého toho najlepšieho a najušľachtilejšieho v sebe, alebo v určitom bode zvrtne kormidlo smerom nadol, práve prostredníctvom aktivácie a stimulácie toho nízkeho v sebe. Jedna cesta je cestou do pekiel a druhá cesta je cestou do nebies! Jedna cesta je cestou smerom k výšinám ducha a druhá cesta je cestou temnoty, deštrukcie a zničenia!

V dnešnom svete sa nachádza tisíce pokušení, ktoré nás budú navádzať k zlému a vytrvalo brnkať na temnú strunu našej osobnosti. My však môžeme tomuto všetkému povedať nie! My to môžeme vnútorne odvrhnúť a zapudiť! My to nemusíme nechať na seba vplývať! My nemusíme počúvať hlasy najrozličnejších pokušiteľov, nabádajúce nás k zlému, nízkemu a neušľachtilému! My sa môžeme vedome orientovať len na dobré! My môžeme nechať stimulovať a rozvíjať len svetlú stránku svojej osobnosti!

A túto svetlú stránku má absolútne každý z nás bez výnimky! Na každom z nás však záleží, do akej miery na ňu presunie svoj dôraz. Do akej miery sa na ňu zameria. Presne tak, ako o tom hovorí známe indiánske úslovie: „Vo vnútri každého človeka sa nachádzajú dvaja vlci. Jeden dobrý a jeden zlý. A vyhrá ten, ktorého živíš!“ A ja iba dodám, keď v nás vyhrá ten zlý, nakoniec nás roztrhá a zožerie!

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1689302x
Priemerná čítanosť článkov: 2883x

Autor blogu

Kategórie