Založ si blog

Začnime budovať lepšiu spoločnosť! Ako? Od seba!

Niet človeka, ktorý by nemal pozitívne očakávania od budúcnosti. Mnohí sa chcú o to aj aktívne pričiniť a preto sa pýtajú, čím celkom konkrétnym by mohli oni sami prispieť k tomu, aby budúcnosť skutočne stála za to. Odpoveď na ich otázku nie je zložitá. Avšak práve preto, že nie je zložitá, ale veľmi jednoduchá, nie je veľa ľudí schopných ju stráviť.

Skutočne Svetlá budúcnosť nás totiž môže očakávať len vtedy, ak pretransformujeme svoj vnútorný život, čiže svoje myslenie a cítenie do súladu s hodnotami Svetla. Práve toto je onen rozhodujúci, prvý konkrétny krok, ktorým môže začať každý z nás tu a teraz, v tejto chvíli formovať budúcnosť tak, aby naozaj stála za to.

Lebo všetky veci vôkol nás sa dejú len zvnútra smerom von. Charakter hodnôt, aké ľudia prechovávajú vo svojom vnútri sa totiž vždy nevyhnutne prejavuje v charaktere spoločenských pomerov, v akých musia žiť.

V súčasnosti síce žijeme v blahobyte a ekonomike sa darí, ale spoločnosť je prerastená lžou, podvodom, chamtivosťou, bezohľadnosťou, vulgárnosťou, skazenosťou a mnohými inými, podobnými negatívami. To však je len dokonalý odraz hodnôt, aké ľudia nosia, skrývajú a pestujú vo svojom vnútri. Je to závisť, nenávisť, neprajnosť, nemorálnosť, hmotárstvo, plytkosť, povrchnosť myslenia a podobne.

Ak teda zaznieva otázka, čo konkrétne robiť, aby bola budúcnosť lepšia, tak v prvom rade zmeniť a zušľachtiť vlastný vnútorný život, na základe čoho sa potom začnú zlepšovať aj vonkajšie pomery. Lebo ako už bolo povedané, skutočná zmena k lepšiemu sa deje vždy iba zvnútra smerom von. Ak sa teda zmení to vnútorné, zmení sa napokon podľa toho aj to vonkajšie.

Naš svet, ktorý nedokáže pochopiť túto jednoduchú zákonitosť zažil práve z tohto dôvodu veľké množstvo rôznych krvavých revolúcií a najrozličnejších násilných snáh o zmenu vonkajších pomerov iba čisto vonkajším spôsobom. A keď bolo nakoniec, neraz v potokoch krvi zvrhnuté to staré, to nové čo prišlo, začalo čoskoro vykazovať také isté, alebo veľmi podobné chyby a nedostatky.

Bolo tomu tak a vždy tomu tak bude preto, lebo sa ľudia vnútorne hodnotovo neobrodili, ale zostali stále rovnakí. Každá vonkajšia zmena pomerov bola potom len symbolická a to isté zlo sa v spoločnosti začalo prejavovať opäť, iba v nejakých iných formách.

Znamená to teda, že vnútorná hodnotová obroda jednotlivcov je nevyhnutným a rozhodujúcim prvým krokom, ktorým sa začínajú meniť spoločenské pomery skutočne k lepšiemu. Akékoľvek iné zákonné, legislatívne, politické, alebo revolučné zmeny musia byť vždy bez vnútorného obrodenia ľudí kontraproduktívne.

Aká nás teda čaká budúcnosť? Každá budúcnosť je vždy len žatvou prítomnosti. Čo teda budeme ako ľudia svojou vnútornou hodnotovou orientáciou zvnútra smerom navonok v súčasnosti siať, dôsledky toho budeme musieť v blízkej, alebo vzdialenejšej budúcnosti žať.

Vo svetle tejto železnej zákonitosti blednú a rozplývajú sa všetky nereálne predstavy krásnej budúcnosti, založenej na niečom inom, ako na vnútornej hodnotovej obrode. Vždy totiž pôjde jedine o tento dôsledný a zákonitý dej, ktorý nebude nikdy rešpektovať naše pocity a priania, ale vždy len to, čo vznešenosťou, alebo naopak nízkosťou hodnôt smerom zvnútra navonok v súčasnosti rozsievame. Jedine tomuto a ničomu inému bude teda zodpovedať budúcnosť ľudstva, a to bez ohľadu na akékoľvek krásne predstavy a sebaklamy, ktoré nám dnes tak mnohí radi, ale falošne predostierajú.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1693379x
Priemerná čítanosť článkov: 2890x

Autor blogu

Kategórie