Založ si blog

Mesiáš! Čo keď je v súvislosti s ním všetko trochu inak?

Pred dvetisíc rokmi sa na Zemi naplnilo zasľúbenie príchodu Mesiáša v osobe Ježiša Nazaretského. Prišiel preto, aby svojim Slovom ukázal ľuďom stratenú cestu k Bohu. Nazýval sa aj Spasiteľom, pretože v jeho Slove sa skrýva spása pre každého človeka, ktorý ho dodržiava a podľa neho žije.

Ale pozor! Mesiáš nemal zomrieť na kríži, ale mal byť židovským ľudom a jeho duchovnou elitou ako Mesiáš poznaný a akceptovaný. Židovský národ mal prijať jeho učenie, žiť podľa neho a tak sa stať žiarivým vzorom národa, žijúceho podľa Zákonov Božích. Duchovný a následný pozemský vzostup by z neho urobil jeden z najpoprednejších národov sveta, ktorého príklad by s úctou a obdivom nasledovali aj ostatné národy.

Avšak od samého začiatku svojho pôsobenia sa Ježiš stretal s nevôľou a nepochopením duchovnej elity židovského národa. Časom to prerástlo až v nenávisť a Ježiš vedel, že mu usilujú o život.

Poslanie Mesiáša však vyžadovalo jeho osobnú konfrontáciu z celým židovským národom i z jeho duchovnými vodcami. Všetci museli byť konfrontovaní s osobou Božieho Vyslanca. Mali dostať príležitosť rozhodnúť, či ho ako Mesiáša príjmu, alebo nie. Táto konfrontácia bola jedeným z vrcholných momentov Kristovho poslania. Malo k nej dôjsť počas veľkonočných sviatkov v Jeruzaleme. Tam sa malo rozhodnúť, či ho ľud a duchovná elita príjmu ako Mesiáša, alebo nie

Na základe nenávisti, ktorú Ježiš cítil už samozrejme tušil, ako ich rozhodovanie dopadne, avšak splnenie jeho pozemskej misie vyžadovalo túto rozhodujúcu konfrontáciu duchovných vodcov i celého židovského národa s jeho poslaním Mesiáša.

Keď o tom všetkom hovoril učeníkom a Peter sa ho snažil zachrániť, Ježiš ho odmietol ako pokušiteľa, pretože on musel ísť do Jeruzalema a podstúpiť onen rozhodujúci krok.

V evanjeliách môžeme čítať, že keď stál Kristus pred veľradou, jednou z najzásadnejších otázok bola priama otázka, či je Mesiáš – Syn Boží. Ježišovou kladnou odpoveďou bola duchovná elita židovského národa postavená pred ono veľké rozhodnutie a síce, či ho ako Mesiáša príjme, alebo nie. Rozhodli sa tak, ako sa rozhodli a ako aj sám Ježiš predpokladal. Avšak v splňovaní svojho poslania im musel dať k tomuto rozhodnutiu príležitosť.

V Jeruzaleme boli počas sviatkov veľkej noci zhromaždení i zástupcovia takmer celého židovského národa, a keď dal napokon Pilát predviesť Ježiša pred ľud, mal opäť možnosť celý židovský národ rozhodnúť, či ho vydá na smrť, alebo nie. Či sa postaví za Pravdu, alebo proti nej. Ľud mal v tejto chvíli dokonca i možnosť zvrátiť rozhodnutie veľrady. Žiaľ, masy sa rozhodli tak, ako sa rozhodli. Ich rozhodnutie je ťažko pochopiteľné zvlášť preto, lebo pri Kristovom príchode do Jeruzalema ho ako Mesiáša skutočne vítali a teraz zrazu tie isté masy kričali: ukrižuj!

Ježišova smrť nebola nutná! Všetko sa mohlo vyvíjať úplne inak, ak by bol židovský národ prijal Krista ako Mesiáša. Tento svet by bol dnes určite zásadne iným.

Ježišova vražda a jeho následné zmŕtvychvstanie bolo druhou, núdzovou variantou, vynútenou ľudskou zlobou, ktorá usilovala o to, aby jeho poslanie bolo znemožnené a upadlo do zabudnutia. Preto museli byť Svetlom na zemi hľadané iné cesty.

O tom, že Kristova smrť nebola Vôľou Najvyššieho svedčia dôsledky, ktoré to malo pre židovský národ. Ak by ho totiž židia prijali ako Mesiáša, mohli pod jeho vedením vybudovať kráľovstvo Božie na zemi. Mohli sa stať živým vzorom národa, ktorý žije podľa Zákonov Najvyššieho. Vzorom, ktorý by nasledovali i iné národy ako už bolo spomínané na začiatku.

Vraždou Mesiáša sa však tento národ spreneveril svojmu poslaniu. Hospodin ho zavrhol, čoho dôsledkom bolo to, že onedlho po Kristovej smrti prestal ako národ prakticky existovať. Tvrdou päsťou bol rozprášený medzi ostatné národy sveta, medzi ktorými živoril po celé dlhé stáročia iba ako nezvaný cudzinec. Takto by sa predsa Hospodin nikdy nezachoval k svojmu povolanému národu, keby bola Ježišova smrť dielom vykúpenia a na Golgote sa stalo to, čo spočívalo vo Vôli Najvyššieho.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1694959x
Priemerná čítanosť článkov: 2892x

Autor blogu

Kategórie