Založ si blog

Kráčame naozaj smerom k lepšej budúcnosti?

Vzhľadom k historickému poučeniu a hodnotám, ktoré dnes vládnu je odpoveď jednoznačná: Nie! Naše deti sa na školách síce učia históriu, kde sa bazíruje na rokoch a dátumoch, ale o tom najpodstatnejšom, čiže o morálnom a etickom ponaučení z histórie sa neučí nikde. Pokiaľ však takéhoto poučenia ľudia nedosiahnu a neabsorbujú ho do svojho spoločenského povedomia, budú nútení prežívať stále tie isté veci, ako v dávnej minulosti. Síce v novom šate, v novej forme, v nových reáliách, ale v najhlbšej podstate to bude predsa len stále o tom istom.

Vzostup a pád! Dva pojmy, od dávnoveku až po súčasnosť neodlučiteľné spojené s históriou ľudstva! Staroveký Egypt, helénska civilizácia, rímska ríša, fašizmus, komunizmus a množstvo iných príkladov. Vzostup a skôr či neskôr, so železnou istotou pád!

A tak aj v dnešnej dobe usilovne a za mnohého osobného i celospoločenského strádania budujeme systém, ktorý je v historickom kontexte vývoja ľudskej civilizácie mnohými považovaný za najdokonalejší. Je to ale naozaj pravda? Sú princípy, o ktoré sa opierame natoľko samy v sebe zdravými a životaschopnými, aby sme mohli bez obáv vylúčiť osud, aký postihol všetky doterajšie snahy ľudstva po dokonalom usporiadaní spoločenských pomerov? Je badateľná aspoň istá miera zdravej životaschopnosti, či už v oblasti ekonomiky, v oblasti vzájomných vzťahov medzi ľuďmi, medzi národmi, či vo vzťahu k prírode, ktorá by naozaj mohla zaručiť proklamovaný, trvalo udržateľný rozvoj? Žiaľ, hlboko zvážená a úprimná odpoveď nebude určite príliš povzbudivá.

Iba slepý a od reálneho života úplne odtrhnutý človek si totiž nemôže nevšimnúť nadmieru negativity, valiacu sa na nás v každodennom živote zo všetkých strán. Neustály stres a tlak ekonomických ukazovateľov, dychtivá honba po zisku za akúkoľvek cenu, štvavá túžba po sebauplatnení a užívaní života, rozvrat vzťahov v rodinách, v priateľstvách i v zamestnaní, násilie, nemravnosť a zúfalstvo, majúce podobu závislosti na alkohole, či drogách a mnoho, mnoho iného! Žiaľ až príliš očividná prítomnosť týchto negatív, ktorými je súčasná spoločnosť beznádejne prerastená musí vyviesť z omylu každého, kto by snáď chcel predpokladať, že práve súčasný systém bude prvou svetlou výnimkou v dejinách ľudskej civilizácie, ktorá neskončí pádom!

V uvedomení si tejto skutočnosti je neobyčajne smutné pozorovať terajšie, veľké celonárodné úsilie, úzko ohraničené iba túžbou po materiálnom blahobyte a hospodárskom raste, úsilie, ktoré vzhľadom k množstvu zla, pevne zakoreneného do štruktúry spoločnosti ničím výrazne neprevyšuje štandard všetkých doterajších snáh ľudstva a preto aj smeruje k rovnakému osudu. So zdravou mierou zodpovednosti voči vlastnej budúcnosti by preto malo byť prvoradým záujmom každého jednotlivca i celého národa úsilie o poznanie príčin, ktoré tento historický, pravidelne sa opakujúci jav spôsobujú, ako i snaha o hľadanie cesty skutočného, reálne trvalo udržateľného rozvoja.

Je ale paradoxné, že správna cesta zdravého vývoja bola ľudstvu ukázaná už dávno! Je to cesta poznania, pochopenia a rešpektovania Zákonov univerza! Zákonov, ktoré boli činnými pri vzniku vesmíru, trvalo ho udržujú a budú plne funkčnými i dávno po zániku našej planéty. Tieto Zákony nezahŕňajú iba oblasť fyzického sveta, ale rovnako i oblasť medziľudských vzťahov, či najvnútornejší svet individuálneho, osobného myslenia a cítenia.

Žiaľ ľudia, domnievajúc sa že oni sú tými najmúdrejšími a preto ignorujúc všetky tieto skutočnosti hľadali vždy svoje vlastné cesty, vlastné zákony a vlastné vízie optimálneho vývoja. A tak celkom logicky, nezahrňujúc do svojich úvah princípy trvalého charakteru, niesli v sebe všetky ich doterajšie snahy už od začiatku pečať nestálosti a dočasnosti. Kým však zákony ľudské nebudú totožnými so Zákonmi univerza, nedôjde, lebo jednoducho ani nemôže dôjsť k zahájeniu trvalého a bezpečného vývoja, schopného privodiť šťastie, mier a spokojnosť obyvateľstva. Preto by určite stálo za námahu naozaj vážne osobné i celospoločenské úsilie o pochopenie a cielené využitie zmienených vyšších, trvalých princípov. Stálo by za námahu pochopiť ich a využiť ich v ekonomike, hospodárstve, politike, zákonodarstve, zdravotníctve, školstve a všetkých ostatných oblastiach života spoločnosti.

Lebo ak necháme aj naďalej bežať všetko bez zmeny, dospeje to zaručene tam, kam vždy doposiaľ – k pádu! Stále však máme ešte čas k zamysleniu sa a k potrebnej reforme! Pokiaľ ho ale premárnime, nemôžeme očakávať nič iného, než dramatický vývoj udalostí smerom k národnej a celosvetovej kríze. A následky takejto krízy by mohli byť v našom 21. storočí nepredstaviteľné!

Z tohto dôvodu považujem za potrebné spomenúť obsiahle dielo s názvom „Vo Svetle Pravdy“, určené k pomoci ľuďom súčasnej doby. Obsahujúce ucelený výklad princípov, ktorých včlenením do všetkých oblastí života spoločnosti môže byť dosiahnutý súlad so Zákonmi univerza a zahájené budovanie dokonalejšieho, trvalo a bezpečne sa vyvíjajúceho spoločenského systému.

V zmienenom diele sa hovorí o spôsobe myslenia a jednania ľudí, ktorý sa musí opierať o znalosť a rešpektovanie vyšších zákonitostí, ak má byť človek vo svojom živote skutočne úspešný a ak chce, aby sa mu jeho dielo darilo. Ak totiž tieto vyššie zákonitosti nebude poznať a nebude rešpektovať, vznikne z toho práve taký zmätok, chaos a úpadok, aký prežívame dnes. Záleží však iba na nás, či sme ochotní túto pomocnú ruku akceptovať, alebo nie. Či sme ochotní aspoň hlbšieho zamyslenia sa, alebo aj prípadného vyvodenia dôsledkov pre naše ďalšie jednanie – v zamestnaní či v osobnom živote.

Treba si totiž uvedomiť, že všetky naše rozhodnutia sú nevyhnutne spojené so zodpovednosťou! Zodpovednosťou za seba, za svoje najbližšie okolie i za budúcnosť našich vlastných detí! Zaželajme si teda, aby sa každý z nás dokázal v tomto zásadnom, prelomovom období rozhodnúť správne a aby potom zákonitý spätný dopad dôsledkov jeho rozhodnutia na neho samotného mohol byť iba dobrý a priaznivý. Takým však môže byť jedine vtedy, ak svoje myslenie, cítenie a jednanie dokáže postaviť do súladu so Zákonmi univerza.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1689045x
Priemerná čítanosť článkov: 2882x

Autor blogu

Kategórie