Založ si blog

Žijeme zákon džungle, ibaže v modernej podobe

Boj! Ustavičný boj jedných s druhými, v ktorom víťazí ten najsilnejší. Prostriedky nerozhodujú!Dovolené je všetko!

Máme už za sebou triedny boj a s ním spojenú, umelo vyvolávanú nenávisť. V súčasnosti zase žijeme v realite boja konkurenčného so všetkými jeho negatívnymi dôsledkami. Medzi sebou bojujú politici a politické strany, tvrdo sa bojuje o čo najvyššie zisky a milióny obyčajných ľudí na celom svete bojujú a vlastné, holé prežitie.

A tento každodenný a všadeprítomný boj je svedectvom toho, že ľudstvo vo svojom vnútornom vývoji príliš nepokročilo. Že hoci sa aj vonkajšie podmienky radikálne zmenili, neustále preferujeme právo silnejšieho, na základe ktorého po predchádzajúcom vzájomnom boji nakoniec zvíťazí ten silnejší.

Ak ale zvíťazí silnejší, vôbec to nemusí znamenať, že aj lepší, múdrejší a morálnejší. Skôr opak je pravdou! V boji je predsa potrebné v prvom rade zvíťaziť. A to akýmkoľvek spôsobom! Ak na to príde, netreba sa zdráhať ani neférovosti, klamstva, zákernosti, či nečestnosti. Ono to v podstate vôbec nevadí, len keď nám to prinesie víťazstvo a úspech. Veď nakoniec, právo a pravda budú napokon vždy na strane víťaza. Veď dokonca i dejiny píšu iba víťazi.

Takýmto spôsobom bojujú ľudia medzi sebou už po celé stáročia. Vo všetkom, proti všetkým a zo všetkými. Tento boj ich však iba vyčerpáva bez toho, že by našu civilizáciu povznášal skutočne nahor. Preto napredujeme len technicky, avšak vnútorne, čiže mravne a morálne zostávame takmer na tej istej úrovni, ako pred stáročiami. Stále totiž zotrvávame na pozíciách akceptovania nevyhnutného vzájomného boja všetkých proti všetkým, v ktorom víťazí ten najsilnejší, čo nie je v skutočnosti nič iného, ako starý známy zákon džungle.

Avšak morálna stagnácia ľudstva na jednej strane, v kontraste s čisto technickým napredovaním na strane druhej dala ľuďom do rúk ďaleko efektívnejšie možnosti vzájomného boja medzi sebou, čo priviedlo našu civilizáciu až na pokraj zničenia. Na pokraj jadrovej konfrontácie svetových mocností v 60. rokoch minulého storočia a žiaľ, ani dnes nie sme od veľkého a tragického celosvetového konfliktu príliš ďaleko.

Je zvláštne, že ľudstvo, ktoré sa dostalo až k tomuto hraničnému bodu, to znamená na púhy krok od vlastného sebazničenia si nedokáže uvedomiť, že zhubný princíp neustáleho vzájomného boja, pretrvávajúci po celé stáročia predstavuje pri súčasných technických možnostiach nebezpečenstvo zničenia celej planéty.

Dozrel preto čas, kedy by sme mali už konečne pochopiť, že skazonosný princíp neustálej potreby boja proti všetkému, ktorý vníma iných hlavne ako konkurentov a nepriateľov, by mal byť nahradený princípom iným. Princípom hodným skutočnej ľudskej civilizácie! Princípom hodným človeka!

A síce princípom vzájomnej pomoci, pri ktorom silnejší nebojuje proti slabšiemu, neporáža ho, nevíťazí nad ním, nezotročuje ho a neprofituje z neho, ale naopak, slabšieho podporuje a pomáha mu. Práve v tomto princípe je totiž skrytý rozkvet, rozlet a ďalší, netušený rozvoj civilizácie na našej planéte.

Lebo až uznaním tohto princípu a prispôsobením sa mu sa z neustále bojujúceho a všetkému nepriateľského polozvieraťa, ktorým je človek súčasného typu stane človek skutočný. To jest, človek pomáhajúci, podporujúci a ochraňujúci. Čiže človek v pravom zmysle tohto pojmu.

A tento myšlienkový posun, ak ho dokážeme urobiť, nám následne odkryje a ukáže nové cesty a nové, nedozerné možnosti, o ktorých ľudstvo vo svojej terajšej, polodivokej podobe nemá ani tušenia.

Pomáhaj blížnemu! Pomáhaj blížnemu a podporuj ho! Ako a kde len môžeš! To je zákon novej doby! To je zákon nového a lepšieho ľudstva! To je brána k veľkej budúcnosti našej civilizácie!

Buď ľudstvo vykročí týmto smerom a civilizácia na našej planéte tým dosiahne netušených mét, alebo bude stále iba bojovať proti prírode, proti konkurentom a proti takým, či onakým nepriateľom, až sa nakoniec zničí.

Nahor, alebo nadol! Rozkvet, alebo úpadok a zničenie! Máme na výber!

Dodnes v tom žiaľ ešte stojíme nesprávne. Svetová ekonomika funguje tak, že ekonomicky a hospodársky silnejší profituje zo slabšieho. Bohaté a mocné štáty využívajú populáciu chudobnejších štátov ako lacnú pracovnú silu. To ale nie je princíp pomoci a podpory! To je zákon džungle, podľa ktorého silnejší zotročuje slabšieho! To je však istá cesta do záhuby, pretože takto to donekonečna ísť nemôže! A ani nepôjde!

Je najvyšší čas na obrat novým smerom! Na investovanie energie ľudstva nie do vzájomného boja, ale do vzájomnej pomoci. Do pomoci a podpory slabšiemu!

Ťažko ale očakávať, že by takto začali jednať mocné svetové korporácie, takmer až zdivočené bezmedznou chamtivosťou. Ich najvýznamnejší predstavitelia totiž v mnohých prípadoch už ani nie sú ľudia. Lebo čosi ako ľudskosť je pre nich neznámy pojem, pretože oni uznávajú len peniaze a zisk, a to za akúkoľvek cenu.

Niekto ale začať musí! S tým novým a po novom!

Ale kto? Predsa ty, ja a on! Jednoduchí, prostí a obyčajní ľudia, ktorí začnú vnášať princíp podpory a pomoci slabšiemu do svojho vlastného jednania a do svojho vlastného myslenia. Veď predsa práve o tomto hovoril už Kristus. Kristus, ktorého milióny ľudí formálne uctievajú, ale ktorého zásadnú tézu o láske k blížnemu ako k sebe samému pretavil do svojho vlastného života iba málokto.

Pomáhaj blížnemu! Pomáhaj a podporuj ho ako len a kde len môžeš! Lebo ten, kto sám nechce pomáhať, tomu sa už v budúcnosti žiadnej pomoci nedostane! Ten bude musieť byť napokon odrezaný a odstrihnutý od všetkých pomocí, ktorých sa mu doteraz zhora, čiže zo Svetla dostáva.

Veď kto z ľudí je tak silný, aby vo svojom živote už žiadnu pomoc nepotreboval? Každý, aj ten najmocnejší a najbohatší je v skutočnosti krehký, úbohý a zraniteľný. Absolútne každý je odkázaný na pomoc a podporu zhora, bez ktorej nie je ničím. Bez ktorej bude musieť chradnúť a nakoniec biedne zahynúť. Tak sa stane čoskoro všetkým, ktorí nechcú pomáhať iným!

Pomáhaj blížnemu! To je zákon! To sú slová, vytesané do skaly, ktorá sa má stať míľnikom našej cesty do novej a lepšej budúcnosti. A táto skala čoskoro rozdrví každého, kto sa ju bude snažiť obísť!

Pomáhaj blížnemu! Pomáhaj mu však skutočne, to jest v prísnom zohľadnení spravodlivosti a lásky! Lebo spravodlivosť bez lásky je tvrdá, avšak láska bez spravodlivosti je zmäkčilá a slabošská. Pomáhaj preto iným tak, že pri tom budeš neustále myslieť na spravodlivosť, aby tvoja pomoc nebola vnímaná ako slabosť.

Pomáhaj blížnemu! Tak znie volanie ku všetkým, ktorí chcú vo svojom vývoji a vo svojej zrelosti konečne vystúpiť na stupeň hodný pojmu človek. Tak znie volanie ku všetkým, ktorým sa z hĺbky duše bridí polozvierací a ľudskej dôstojnosti nehodný princíp vzájomného boja, nepriateľstva, bezohľadnej konkurencie a zneužívania druhých.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1688895x
Priemerná čítanosť článkov: 2882x

Autor blogu

Kategórie