Založ si blog

Snaha o nápravu deficitu v definovaní dobra

Mnohí ľudia sa odvolávajú na dobro, ale žiaľ nevedia, čo to vlastne dobro je. Čo je jeho skutočnou podstatou. Dôsledkom toho býva, že pod pláštikom a ilúziou dobra veľakrát konajú zlo. A ak aj nie priamo zlo, tak niečo, čo nie je celkom správne, ani čisté.

Čo je teda vlastne dobro?

Pochopiť to nie je ťažké. Stačí si iba pred tento pojem dosadiť slovíčko – všeobecné.

Skutočné dobro, čiže dobro všeobecné je dobrom pre všetkých ľudí v tom najširšom meradle. Každé iné „dobro“, ktoré v sebe nezahŕňa prospech celku v skutočnosti žiadnym dobrom nie je. Je to iba egoizmus a teda zlo.

Zlo býva totiž často chcením „dobra“, ale bez ohľadu na celok. Ide o ohraničené chcenie dobra, vyhovujúce iba určitej úzkej a obmedzenej časti celku. Stojí teda svojim spôsobom proti celku,  ktorý zahŕňa celé ľudstvo bez výnimky.

Vezmime si príklad obyčajného, priemerného človeka. Jeho rodina je pre neho všetkým. V zabezpečení rodiny vidí to najvyššie dobro. Celý jeho duševný obzor je doslova obmedzený takýmto chápaním „dobra“. Ak by ho náhodou život postavil pred dilemu rozhodovania medzi dobrom jeho vlastnej rodiny a dobrom trebárs celonárodného významu, ak by sa mal rozhodnúť medzi týmto dvomi alternatívami, rozhodol by sa pre ono úzke „dobro“ vlastnej rodiny a to aj v prípade, keby jeho rozhodnutie uškodilo celému národu.

Podobným spôsobom svojho času jednali napríklad mnohí politici, ktorí za určitú úplatu či iné výhody predali hlboko pod cenu kľúčové energetické odvetvia štátu a tým, pre svoj osobný prospech, alebo prospech svojej rodiny, okradli a poškodili celý národ. A žiaľ, mnohí politici podobným spôsobom jednajú i dnes.

Akékoľvek „dobro“, nezohľadňujúce v prvom rade záujmy celku v tom najširšom, všeľudskom slova zmysle je v skutočnosti sebectvom a zlom. Je ním napríklad obmedzené „dobro“ jednotlivej osoby, rodiny, firmy, politickej strany, náboženstva, štátu, politického systému, atď, ktoré sa spravidla vždy v určitom bode dostáva do konfliktu so skutočným, všeobecným dobrom celku.

Zlo je teda sebectvo a zúžený pohľad na realitu, kým dobro súvisí so všeobsiahlosťou, čo bolo už pred 2000 rokmi geniálne zhrnuté do jednoduchých slov: Miluj svojho blížneho, ako seba samého! Čiže správaj sa k iným tak, ako by si to bol ty sám, pretože každý z nás je predsa neoddeliteľnou časťou jedného veľkého celku, o ktorého dobro máme všetci spoločne usilovať.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1694275x
Priemerná čítanosť článkov: 2891x

Autor blogu

Kategórie