Založ si blog

Dobro je osudom každého človeka a jeho určením

Každá z ľudských bytostí je v najhlbšom vnútri dobrá, aj keď sa to mnohokrát na prvý pohľad vôbec nezdá. Neexistuje totiž žiaden človek, ktorý by nemal svedomie. A svedomie nás vždy a za každej situácie nabáda iba k dobru.

Veľkým problémom však žiaľ zostáva, že nie všetci sú ochotní tomuto hlasu načúvať a riadiť sa podľa neho vo svojom živote. To už spočíva v práve našej slobodnej voľby, avšak faktom zostáva, že každý človek ako taký bol predurčený k dobru a tento vysoký ideál dobra nesie ukrytý hlboko vo svojom vnútri. Jeho city a jeho svedomie ho k nemu neustále nabádajú.

Mnohí ale nekráčajú cestou dobra, ktorá nám ako ľudským bytostiam bola vyššou Mocou predznamenaná. Mnohí sa neriadia svojim citom, ani hlasom svedomia, ale predovšetkým svojimi racionálne kalkulatívnymi, rozumovými úvahami. To materialisticko, rozumovo, egoistické je u nich na prvom mieste a svoje osobné šťastie sa rozhodli hľadať práve takýmto spôsobom. Konajú preto hlavne tak, ako je to „rozumné“ a pre nich výhodné, pričom ignorujú a potláčajú to, k čomu ich nabáda najhlbšie vnútro.

Títo ľudia si zväčša vytyčujú určité ciele, po ktorých dosiahnutí predpokladajú, že tým zároveň dosiahnu i svojho šťastia. Usilujú o peniaze, o moc, o majetky, o slávu, o kariéru a o mnohé iné podobné veci. A mnohí z nich svojich predpokladaných cieľov aj dosahujú, pričom im vôbec nevadí, že neraz bolo treba urobiť i niečo, čo nebolo dobré, spravodlivé a správne, a čo sa protivilo ich svedomiu a cíteniu.

Napriek dosiahnutiu svojich cieľov však po čase zisťujú, že predsa len naozaj šťastnými nie sú. Že im to vôbec neprinieslo to, čo očakávali. Často sa totiž je možné dopočuť o osudoch rôznych bohatých ľudí, ktorí i napriek svojmu bohatstvu nie sú šťastnými a vnútorne naplnenými. Sužujú ich trebárs depresie, dávajú sa na alkohol, na drogy, ba dokonca mnohokrát páchajú aj samovraždy.

Ako je to možné? Ako je možné, že človek nie je neraz schopný nájsť pravé a skutočné šťastie ani vtedy, keď je bohatý, slávny, úspešný, či vysoko postavený?

Príčina je veľmi jednoduchá. Nikto nemôže byť skutočne šťastným, ak sa vo svojom úsilí o šťastie spreneveril svojej najvnútornejšej podstate. Ak síce dosiahol vonkajších a hmotných predpokladov k šťastiu, ale za cenu toho, že nekráčal cestami cti, dobra, spravodlivosti a mravnosti. Ak teda aj dosiahol vonkajších predpokladov k šťastiu, ale za cenu popierania hlasu svojho citu a svojho svedomia je mu to málo platné, pretože skutočne šťastným takýmto spôsobom nikdy byť nemôže.

Človek má usilovať o šťastie, avšak pravého a hlbokého osobného šťastia môže dosiahnuť iba vtedy, ak zostane vždy a v každej situácii verný svojmu svojmu prvotnému ľudskému predurčeniu. Predurčeniu k dobru!

Ak sa mu ale spreneverí a vo svojom živote začne kráčať inými cestami, než sú cesty dobra, vzďaľuje sa od toho, k čomu bol ako ľudská bytosť predurčený. A hoci by aj takýmto spôsobom dosiahol čohokoľvek, čo je z ľudského hľadiska považované za veľké a cenné, od skutočného šťastia ho to vzdiali.

V tejto jednoduchej zákonitosti je ukrytá dokonalá spravodlivosť vyššej Moci, ktorá nepripustí, aby bol naozaj šťastný ten, kto nie je dobrý a kto nekráča cestami dobra.

V poriadku, poviete si, ale v skutočnosti to predsa funguje úplne inak. Veď keď sa trebárs v televízii pozrieme na mnohé okázalé párty a stretnutia spoločenskej smotánky, môžeme tam často vidieť ľudí, o ktorých čestnosti, poctivosti a morálke sa dá prinajmenšom pochybovať. A vyzerá to, že sú šťastní, aj keď ich cesty majú neraz veľmi ďaleko od ciest dobra, cti, spravodlivosti a mravnosti.

Milí priatelia, nedajte sa klamať! Nikto z nás totiž nevidí do vnútorného života ľudí. Avšak stopercentne istými si môžeme byť v tom, že spravodlivé duchovné zákonitosti jednoducho nepripustia, aby bol skutočne šťastný ten, kto nekráča cestami dobra. A to teda reálne znamená, že každý, kto kráča inými cestami musí byť vnútorne nenaplnený, prázdny a rozorvaný. Musí svojim spôsobom vnútorne trpieť, i keď to navonok na sebe nedáva znať a snaží sa to maskovať.

To, čo preto vidíte v televízii je často iba hra na šťastie. Ide iba o vonkajšiu snahu určitých ľudí presvedčiť iných o tom, že sú šťastní. Veď predsa inak to podľa nich ani byť nemôže! Veď predsa sú mladí, zdraví, krásni, úspešní, bohatí a slávni. A to teda znamená, že musia byť nevyhnutne aj šťastní.

Avšak na šťastie sa pred očami verejnosti často iba hrajú. Je to len hra! Hra na šťastie, ktorého v skutočnosti niet! Niet, pretože ho ani byť nemôže, i keď sa o jeho existencii mnohokrát kŕčovite snažia títo ľudia presvedčiť dokonca i samých seba.

Kto však pozná spravodlivé zákony univerza vie, že naozaj vnútorne šťastným môže byť iba ten, kto kráča cestou vlastného predurčenia k dobrému. Iba ten, kto sa usiluje o spravodlivosť, čestnosť, ľudskosť, ohľaduplnosť a mravnosť. Iba ten, kto dbá na hlas svojho citu a svojho svedomia. Nikto iný!

 

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1689321x
Priemerná čítanosť článkov: 2883x

Autor blogu

Kategórie