Založ si blog

Tragické duchovné dôsledky falošných názorov

Za všetko sa platí! A veľmi trpko zaplatíme aj za to, ak si z tohto sveta odnesieme vo svojej duši na druhý svet hlboko zakorenené, nesprávne, a vo vzťahu k Pravde pokrivené názory. To totiž spôsobí, že naša voľná cesta nahor bude zahataná, pretože nahor nás môže viesť len to, čo korešponduje s Pravdou.

Pravdu si môžeme prirovnať k diaľnici, ktorá smeruje priamo a rovno do cieľa. Problémom však je, že z tejto priamej cesty vedie mnoho odbočiek. Odbočiek, predstavujúcich rozličné nesprávne názory, ktoré z rôznych dôvodov získavame a preberáme od iných.

Pravda je poznanie vecí, súvislostí a javov presne tak, akými oni naozaj sú. Pravda predstavuje reálny pohľad na život a na všetko, čo nám prináša. Či už vo svojej viditeľnej, alebo voľným okom neviditeľnej, skrytej podobe.

Žiaľ, vo svete ľudí však existuje množstvo falošných názorov, tvrdení a vysvetlení. Veľké množstvo zaručených právd, ktoré nekorešpondujú so skutočnou Pravdou, ale sa od nej odkláňajú. Ak však takýmto názorom ľudia veria, ak ich prijímajú a riadia sa nimi, vnímajú realitu skresleným spôsobom. No a na základe svojho skresleného vnímania reality musia narážať, zraňovať sa a spôsobovať si škodu.

A to z jednoduchého dôvodu. Sú totiž ako ľudia so silným poškodením zraku, ktorí nevnímajú skutočnosť takú, akou ona je, ale takú, akou sa oni sami na základe svojich mylných názorov domnievajú, že je. A je úplne jedno, či ide o názory osobné, názory všeobecne akceptované verejnou mienkou, alebo názory s dlhodobým historickým kontextom, nazývané sa tradíciou.

V skutočnosti je dôležité iba to, či sú tieto názory v súlade s Pravdou, alebo nie. Ak v súlade s Pravdou sú, prinášajú ľuďom šťastie a harmóniu. Ak ale v súlade s Pravdou nie sú, vnášajú do ich života disharmóniu a spôsobujú im problémy.

Ľudia teda môžu niečomu veriť hoci aj celé stáročia, avšak v skutočnosti to nemá nijakú hodnotu, ak je to v rozpore s Pravdou. Preto to musí prinášať vždy iba škodu. A každý chybný názor je o to nebezpečnejší, o čo dlhšiu má tradíciu, pretože potom býva jedným z najpodstatnejších argumentov jeho dôveryhodnosti práve jeho dlhodobá tradícia.

Takto prijímať veci je síce pohodlné, ale nie správne, pretože povinnosťou každého z nás je preveriť si mieru opravdivosti všetkého, čomu sa hodláme uveriť. Kto však stavia svoje presvedčenie iba na prebratých názoroch iných bez toho, že by si on sám dal námahu preskúmať ich správnosť, sám seba ľahkomyseľne uväzňuje do klietky falošných názorov. Z vlastnej viny a na základe vlastnej neochoty a pohodlnosti veci samostatne skúmať sa potom ocitá uväznený za mrežami nesprávnych názorov. Ocitá sa vzdialený od priamej cesty Pravdy a nekráča dopredu, ani nahor, ale blúdi po rozličných nesprávnych cestách, ktoré sú cestami slepými, falošnými a nevedúcimi nikam. Oberajú ho iba o čas a silu. No a dôsledkom tohto stavu je vnútorné nenaplnenie, nespokojnosť a neschopnosť nájsť pravé šťastie. Preto i Kristus kedysi povedal: Hľadajte Pravdu, pretože iba Pravda vás vyslobodí.

Prejdime teraz od všeobecných konštatovaní ku veciam konkrétnym. A síce k ľuďom, ktorí patria medzi prívržencov Krista. Títo ľudia patria spravidla do nejakej z mnohých kresťanských cirkví, ale môžu to byť tiež ľudia, nezaradení nikam, hlásiaci sa iba čisto ku kresťanským hodnotám. No a všetci títo v domnienke, že prijímajú učenie a správny výklad slov Ježiša Krista, prijímajú s naivnou dobrosrdečnosťou rôzne všeobecne rozšírené a tendenčne zaužívané názory.

Najsmutnejšia na celej veci je však skutočnosť, že ani zďaleka všetko to, čo veriaci prijímajú či už v cirkvách, alebo mimo cirkví, je totožné s učením Krista. Z rozličných dôvodov boli totiž jeho slová a výklady jeho slov účelovo pozmenené tak, že už čistým spôsobom nekorešpondujú s Pravdou. S Pravdou, ktorej poznanie svojho času Ježiš naozaj priniesol.

Každý veriaci, vážne skúmajúci všetko, čo mu je predkladané, by predsa už dávno musel zistiť a vycítiť, že s mnohými vecami sa nemôže vnútorne stotožniť. Že im síce z poslušnosti k rozličným autoritám verí, ale nemôže sa za ne postaviť plným vlastným vnútorným presvedčením. Ak ale človek nepočúva tichý hlas, prichádzajúci z jeho vnútra a upozorňujúci ho na to, že tu niečo nesedí, ak tento tichý hlások zapudí a iba nekriticky všetko prijíma, vzdiali sa tým od Pravdy a sám seba uväzní za mreže nesprávnych názorov.

Existuje žiaľ mnoho veriacich, čestných a dobrých ľudí, ktorí bez vlastného skúmania prijali za svoje rôzne učenia a dogmy, nezhodujúce sa s Pravdou. Ide mnohokrát o veci, tradované už po stáročia, avšak ako sme už spomínali na začiatku, rozhodujúca je vždy iba Pravda samotná.

Ak sa však pre ľudí stane rozhodujúcim niečo iné, čo je v rozpore s Pravdou, je tragédiou každého, kto tomu verí a v kom sa jeho viera hlboko zakorenila. Tak hlboko, že si ju vo svojej duši odnesie na takzvaný druhý svet a i tam sa jej pevne drží, pretože takto to predsa tvrdili autority, ktorým veril.

A títo ľudia, hoci sú dobrí a čestní a mohli by preto kráčať vpred a stúpať nahor smerom k Svetlu, narazia na druhom svete na oceľovú mrežu. Budú do nej zúfalo búšiť, ale ona ich ďalej nepustí! Nepustí, pretože tou mrežou bude v skutočnosti ich vlastný, nesprávny názor, zakorenený v ich duši, ktorý im znemožňuje slobodne vykročiť po ceste Pravdy. Nebudú na ňu môcť vkročiť dovtedy, kým nesprávny názor v sebe neprekonajú. Čiže, kým oni samotní neodstránia mrežu, ktorá ich zadržiava.

Niečo takéhoto je však nesmierne ťažké! Je ťažké zmeniť takto hlboko zakorenený názor už tu na zemi, avšak ešte omnoho ťažšie je to „tam“, na „druhom svete“. A práve z tohto dôvodu zostávajú tisíce, ba milióny veriacich uväznených za mrežami nesprávnych názorov po celé stáročia, neschopní prehodnotiť a vzoprieť sa tomu, čomu ich učili duchovné autority a čo oni prevzali ako Pravdu, pričom ale o Pravdu vôbec nejde. Preto zostávajú stále uväznení a spútaní.

Hľadajme Pravdu, pretože len Pravda nás vyslobodí! Pretože len Pravda zdoláva mreže všetkých nesprávnych názorov, ktoré v sebe ešte nesieme a tým nás oslobodzuje. Oslobodzuje od omylov, neprávd a poloprávd, dogiem a účelových lží, ktoré nás duchovne spútavajú a nedovoľujú nám slobodne kráčať nahor.

Prostredníctvom svojej túžby po Pravde, prostredníctvom svojej túžby po poznaní toho, akými veci naozaj sú, prostredníctvom svojho samostatného skúmania a vyciťovania drží každý z nás vo svojich rukách kľúč k vlastnej slobode. Kľúč k slobode ducha, kráčajúceho v Pravde a prostredníctvom Pravdy k Svetlým Výšinám.

Ak si ale nenájdeme čas vážne a skúmavo preveriť všetko, čomu veríme, ak nenájdeme odvahu odvrhnúť od seba všetko, s čím sa nemôžeme stotožniť vo svojom cítení a čo sa nám preto nemôže stať živým presvedčením, zostaneme navždy uväznení za mrežami nesprávnych názorov. Za mrežami nesprávnych názorov a omylov, za ktorými môžeme zúfalo stáť i celé stáročia, až sa nám to napokon môže stať príčinou našej definitívnej duchovnej záhuby.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1689243x
Priemerná čítanosť článkov: 2883x

Autor blogu

Kategórie