Založ si blog

Kacírske slová o odpúšťaní hriechov v kresťanstve

Sú ľudia, ktorí všetko slepo prijímajú bez vlastného premýšľania, pretože im to tak hovoria rôzne duchovné autority. Sú ale aj takí, ktorí sa neboja podrobiť svoju vlastnú vieru skúmaniu, aby mohli na základe vlastného presvedčenia zistiť, či je naozaj správna, alebo stojí v určitých veciach na vratkých nohách. Kto nemá takúto odvahu, bude vždy len slepo veriť, a to aj omylom. Kto ale odvahu má, môže sa napokon vlastným kritickým skúmaním dopracovať až k pravde. Len pre týchto druhých sú určené nasledovné riadky.

 

Kresťanské cirkvi svorne tvrdia, že Kristus sa na kríži obetoval za naše hriechy. Kto preto Krista do seba príjme a príjme i jeho obetu na kríži, budú mu jeho hriechy odpustené.

 

Je to však omyl, pretože Kristus mal schopnosť odpúšťať hriechy už dávno pred svojim ukrižovaním, ktoré nebolo ničím iným, ako jeho vraždou. Túto schopnosť odpúšťať hriechy nenadobudol teda až svojim ukrižovaním, ale vlastnil ju už dávno pred tým. Inými slovami povedané, Kristova smrť na kríži nebola nevyhnutnou k tomu, aby mohol ľuďom odpustiť ich hriechy.

 

Veď predsa dávno pred jeho ukrižovaním sa v evanjeliách nachádzajú slová o tom, ako raz Ježiš povedal chromému: „Tvoje hriechy sú ti odpustené.“

 

A ďalej sa tam píše: „Vtedy sa mnohí nad jeho slovami pohoršili. Pán to videl a riekol: „Myslíte si, že je ľahšie odpustiť hriechy ako povedať vstaň, vezmi si svoje lôžko a choď? Ale aby ste vedeli, že Syn Boží má schopnosť odpúšťať hriechy, hovorím tomuto chromému: vstaň, vezmi si svoje lôžko a choď.“ A on vstal a odišiel, chváliac Pána.“

 

Kristus teda mohol odpúšťať hriechy už pred svojim ukrižovaním, čo ale znamená, že jeho ukrižovanie nemohlo byť a ani nebolo obetou za odpustenie hriechov. Jeho ukrižovanie bolo vraždou a ťažkým previnením ľudstva. Vôbec nebolo potrebné k tomu, aby ľudia dosiahli odpustenia svojich hriechov skrze vieru v obetu Ježiša Krista na kríži.

 

Človek môže dôjsť odpustenia hriechov iba svojou vierou v učenie Ježiša Krista, prichádzajúce od Boha. Vierou, ktorá sa živým spôsobom prejavuje tak, že sa človek snaží podľa tohto učenia žiť a prispôsobiť mu všetko svoje myslenie a jednanie. Jedine v tom je skrytá spása, ku ktorej nám ukázal Kristus cestu svojim Slovom.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1696083x
Priemerná čítanosť článkov: 2894x

Autor blogu

Kategórie