Založ si blog

O súčasnom vražednom nadbytku duchovných informácii

Prečo je človek neschopný poučiť sa s tých najjednoduchších vecí, ktoré sa dajú zovšeobecniť a majú oveľa ďalekosiahlejšie účinky, než sme vôbec schopní pripustiť? Vezmime si trebárs napríklad takú potravu. Jej nedostatok nám môže spôsobiť smrť. Ak si jej ale doprajeme neprimeraný nadbytok, môže nás to taktiež zabiť. Ide tu o typickú ukážku dvoch extrémov, z ktorých každý je svojim spôsobom škodlivý.

Nedostatok a nadmiera teda škodia a toto pravidlo platí bezvýhradne aj v duchovnej oblasti. V súčasnosti, čiže v dobe internetu a kníhkupectiev zavalených knihami, v dobe množstva novín, časopisov a mnohých iných informačných zdrojov nemusí, ba ani nemôže nikto v našom stredoeurópskom priestore trpieť nedostatkom duchovných informácií. Ba práve naopak! Ľudia sú nimi presýtení!

A tak sa v súčasnosti napokon veľmi paradoxne stiera rozdiel medzi stredovekou dobou duchovnej nevedomosti, kedy boli ľudia udržiavaní duchovne nevedomými zámerne (viď trebárs latinské omše, ktorým nik nerozumel) a modernou dobou, kedy sú zaplavení nadbytkom duchovných informácií, predstavujúcim zmes balastu a zanedbateľných čriepkov skutočného poznania. Konečným dôsledkom jedného i druhého extrému však môže byť už spomínaná, duchovná smrť. Duchovná smrť, spočívajúca v neschopnosti dosiahnuť, spoznať a zrealizovať to najdôležitejšie. To, čo človeku umožní prejsť nadchádzajúcou veľkou očistou našej planéty do novej doby rozkvetu ducha.

Aby sme túto nesmierne vážnu skutočnosť jasnejšie pochopili, predstavme si na zemi vyznačený kruh s priemerom dva metre. No a približne sedem metrov od neho človeka, ktorý sa do priestoru vyznačeného priemerom kruhu snaží trafiť kameňmi. Niektoré z kameňov dopadnú pred kruh a iné zase ďaleko zaň. Niektoré teda predstavujú nedostatok a iné zase nadbytok. Ale či už dopadli pred kruh, alebo za kruh, výsledok je stále ten istý. Minuli sa cieľa!

Priestor vyznačený priemerom kruhu je obrazom duchovného poznania, aké musíme dosiahnuť a vo svojich životoch zrealizovať, ak chceme úspešne prejsť veľkou očistou našej planéty. Tento kruh, alebo okruh požadovaného duchovného poznania je pre každého z ľudí bránou do budúcnosti. Do novej, krajšej a lepšej budúcnosti, naplnenej skutočnými ľudskými a duchovnými hodnotami.

Našou povinnosťou je však do tohto kruhu trafiť. To znamená nájsť, zrealizovať a vo svojom svojom živote uskutočniť to najzásadnejšie duchovné poznanie, aké je v tejto prelomovej dobe od ľudí požadované. Požadované nie nejakým človekom, ale Svetlom! Stvoriteľom!

A ak jedným z úkladov Svetlu nepriateľských temnôt bolo v minulých dobách držať ľudí v duchovnej nevedomosti, tak rovnaké úklady temnoty v dnešnej dobe spočívajú v pravom opaku. Spočívajú v ich konfrontácii s prebytkom. A práve v tomto, úmyselne vyprodukovanom nadbytku sa má ako ihla v kope sena stratiť to najdôležitejšie. A síce práve to duchovné poznanie, ktorého obsiahnutie a realizácia v každodennom živote predstavuje Stvoriteľom požadovaný výsek kruhu. Iba ním môže človek prejsť ako hviezdnou bránou do bezpečia a vyhnúť sa tak všetkým nástrahám veľkej očisty.

Ak si napríklad vezmeme internet, desiatky, ba stovky duchovných stránok sú v tomto smere v podstate kontraproduktívne a viac škodia, ako pomáhajú. A podobne je tomu i v kníhkupectvách s ezoterickou literatúrou. Všade sa dáva a dáva. A úmyselne sa dáva mnoho, aby sa tým hľadajúcim na maximálnu možnú mieru sťažilo nájdenie toho jediného a podstatného. Nájdenie kľúčového duchovného poznania, v ktorom je v určitom zmysle doslova skryté ďalšie bytie a nebytie každého jednotlivca!

Jedine tento druh poznania treba hľadať a nájsť!

V dnešnej dobe by sme sa mali preto pri všetkom, s čím sa stretneme vždy spýtať: ako mi táto informácia pomôže v mojom skutočnom duchovnom vzostupe? Ako podporí môj duchovný, osobnostný a morálny rast?

Ak budeme takýmto spôsobom dôsledne selektovať všetko, čo ku nám prichádza, môže nám to výrazne napomôcť oddeliť podstatné od nepodstatného a zásadné od braku. A ako pomôcku v dnešnom smrtonosnom labyrinte ezoteriky a zaručených duchovných právd si dovoľujem uviesť zopár príkladov, ktoré v sebe nesú poznanie pravých a skutočných duchovných hodnôt, pre človeka tejto doby naozaj užitočných. Sú to: Mojžišovo Desatoro, evanjelium podľa Matúša, Lukáša, Marka a Jána a dielo Vo Svetle Pravdy.

Nepremárnime teda svoj drahocenný čas, ktorý nám ešte zostáva a nezapletajme sa naivne do duchovného balastu, žijúc v klamlivej ilúzii, že tým duchovne rastieme a napredujeme. Je totiž veľmi smutné vidieť ľudí dnešnej doby, ako dychtia stále po novom a novom duchovnom poznaní bez toho, že by mali zvládnuté základy. Avšak akékoľvek veľké poznanie bez zvládnutia skutočných základov nie je ničím! Je len stavbou, vybudovanou na chabých základoch. Stavbou, ktorá sa preto musí zákonite zrútiť vo chvíli, keď sa nad našou Zemou rozpúta búrlivý orkán očisty.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

znásilnenie. násilie, týraná žena,

Amnesty: Situácia v oblasti ľudských práv na Slovensku sa v roku 2023 nezlepšila

24.04.2024 09:14

Slovensko ani v minulom roku neratifikovalo Istanbulský dohovor.

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1696081x
Priemerná čítanosť článkov: 2894x

Autor blogu

Kategórie