Založ si blog

Váha ľudského slova! A má vôbec nejakú?

Priateľstvo robí náš život krajším. Dobrý priateľ vie potešiť, aj napomenúť. Ale hlavne je tu práve vtedy, keď potrebujeme poradiť, alebo sa len zdôveriť s tým, čo práve prežívame.

„Rozhodol som sa, keď som všetko znova dôkladne prešiel, že ti to v pravom slede objasním vznešený Theofil, aby si poznal hodnovernosť toho, v čom si bol vyučovaný.“ (Lukáš 1,3 + 4)

Pri čítaní úvodných slov Lukášovho evanjelia mám pocit, že tento lekár musel byť Theofilovi dobrým priateľom. Spísanie evanjelia ho muselo stáť veľa času a energie. On ale navyše overoval všetko, čo vo svojom diele uvádza u očitých svedkov, aby náhodou svojho priateľa neuviedol do omylu.

Tento kratučký úvodný text nám všetkým nastavuje dosť nepríjemne zrkadlo. Skúsme totiž porozmýšľať nad tým, nakoľko si vždy overujeme to, čo hovoríme. Spomeňme si hlavne na rozhovory so svojimi blízkymi, kde môžem naozaj otvorene hovoriť tak, „ako nám zobák narástol“.

Žijeme v dobe, v ktorej sa veľmi nehľadí na to, akú váhu má naše slovo. Každý predsa vie, že sa mnohokrát nevypláca veriť všetkému tomu, čo počujeme. Doba, kedy sa v novinách písala pravda je už dávno preč. Ale prečo by sme si s tým mali robiť starosti práve my?

Napriek tomu si myslím, že by sme si z Lukáša mali vziať príklad. Namiesto toho, aby sme iba mechanicky opakovali to, čo sme niekde čítali alebo počuli, by bolo možno dobré overiť si, či je to naozaj pravda. A bolo by dobré učiniť tak skôr, než tieto informácie pošleme ďalej. A to nielen vtedy, ak hovoríme s priateľmi.

Stáva sa, že každému z nás občas naozaj utečú slová, ktoré by sme radšej vzali späť. Učme sa preto omnoho viac vážiť si pravdivosti vlastných slov, aby naše slová mohli mať svoju váhu.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

zima, sneh, Chorvátsko, dedina, potok, rieka

Slnko vystriedal sneh. Teploty v Chorvátsku klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov

16.04.2024 23:46

Severné Chorvátsko zaznamenalo veľký teplotný pokles a sneženie, pričom v pondelok tam dosahovali teploty 28 stupňov Celzia.

trump, súd

Do procesu s Trumpom v kauze platieb pornoherečke vybrali šesť porotcov

16.04.2024 23:08

Celkovo by mohol výber poroty trvať týždeň. Desiatky potenciálnych porotcov totiž vyjadrili pochybnosti ohľadom svojej schopnosti zachovať si v procese nestrannosť.

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1693454x
Priemerná čítanosť článkov: 2890x

Autor blogu

Kategórie