Založ si blog

Mnohí urobili zo svojho zdravia kult

Nie je samozrejme nič zlého na tom, že ľudia túžia byť zdraví. Nie je nič zlého na tom, keď sa o to aktívne usilujú. Keď sa snažia dodržiavať správnu výživu, keď sa snažia športovať, keď sa zúčastňujú rôznych kurzov zdravej výživy, keď sa v tomto smere vzdelávajú a aktívne získavajú informácie o rôznych trendoch zdravého života a tak ďalej a tak ďalej.

Nie je to nesprávne. Človek má byť vo vzťahu k svojmu zdraviu zodpovedný a má sa oň starať, ale veľkou otázkou zostáva, či naozaj stačí iba toto? Či sa má naozaj stať zdravie a zdravý životný štýl akousi modlou nášho života? Alebo naopak, či nám má práve zdravie poslúžiť tomu, aby sme jeho prostredníctvom mohli dospieť k skutočnému cieľu nášho života?

Áno zdravie je veľmi dôležité, ale nesmie sa stať našim životným cieľom. Zdravie je totiž iba prostriedkom k realizácii skutočného a pravého zmyslu nášho života. Zdravie teda nie je cieľom samotným, ale iba prostriedkom k cieľu. Toto si musia uvedomiť najmä všetci tí, ktorí doslova podľahli kultu zdravia a vytvorili si z neho modlu.

Na čo nám totiž bude dlhý život, prežitý trebárs aj v zdraví? Na čo nám bude, keby sme sa dožili hoci aj dvesto, alebo tristo rokov, ak nespoznáme jeho skutočný zmysel a nenaplníme ho?

Budeme síce zdravými, dokonale si užijeme všetkých životných radostí, ale v skutočnosti svoj život premrháme a prežijeme zbytočne. Zbytočne preto, lebo sme nepochopili jeho zmysel. Lebo sa nám jeho jediným zmyslom stalo žiť zdravo a dlho. Ale žiaľ bezobsažne a prázdnym spôsobom!

Čo je teda pravým cieľom a zmyslom nášho bytia? Iste všetci veľmi dobre poznajú úslovie: V zdravom tele zdravý duch. Tieto múdre slová nás veľmi jednoduchým spôsobom smerujú k pochopeniu zmyslu a cieľa nášho života. O zdravom tele sa v ňom totiž nehovorí ako o hlavnom účele a cieli, ale len ako o prostriedku k dosiahnutiu zdravého ducha.

Toto úslovie nám teda jednoznačne hovorí o duchu a jeho správnom rozvoji v zdravom tele. Hovorí o duchu a duchovných hodnotách s ním súvisiacich.

Cieľom a zmyslom života človeka je teda jeho duchovný rozvoj. Je ním rozvíjanie duchovnej podstaty našej osobnosti, k čomu nám má ako ten najlepší predpoklad poslúžiť zdravé pozemské telo.

Duchovný rozvoj v sebe zahŕňa rozvoj poznania tých najpodstatnejších otázok ľudského bytia. Poznania toho, kto sme, odkiaľ prichádzame a kam smerujeme. Poznania základných zákonitostí, ktoré hýbu stvorením a ktorých účinkom podlieha úplne všetko, čo jestvuje. Teda i človek. Duchovný rozvoj v sebe zahŕňa snahu o poznanie a prispôsobenie svojho života tým najvyšším hodnotám, ktoré vôbec vo stvorení jestvujú a ktorými sú Čistota, Láska a Spravodlivosť.

Zmyslom života človeka je teda jeho duchovný rozvoj. Človek by mal duchovne rásť, rozvíjať sa a napredovať. A to v poznávaní a v žití skutočných hodnôt. A tiež v poznávaní duchovných zákonitostí.

Ak tak nerobí, svoj život nežije správne a premrháva ho. Jeho život sa potom z hľadiska napĺňania skutočného zmyslu stáva zbytočným. Človek žije zbytočne! Zbytočne, i keby prežil v zdraví hoci i tristo rokov!

Skutočná kvalita a skutočná hodnota života totiž spočíva v niečom úplne inom, ako iba v dlhom a zdravom živote. Pre lepšie pochopenie si uveďme príklad. Ježiš Kristus žil na zemi iba 33 rokov, ale čo sa týka skutočnej kvality a hodnoty jeho života, predstavoval v žití duchovných právd dokonalosť, ktorá môže byť príkladom pre všetkých ľudí.

Zo skutočného, čiže duchovného hľadiska teda vrchovato naplnil zmysel života, i keď žil iba 33 rokov.

Mnohí ľudia pred ním i po ňom žili omnoho dlhšie, ale ani zďaleka sa nepriblížili ku kvalite jeho príkladného života. Avšak úlohou každého človeka na tejto zemi je prežiť naozaj kvalitný život. Tá kvalita ale spočíva v poznaní duchovných právd a v živote v súlade s nimi. Týmto spôsobom správne zhodnocujeme svoj život a napĺňame jeho zmysel. A naše zdravé telo, o ktoré sa primeraným spôsobom staráme nám v tom má napomáhať.

Takto je to správne a chcené. Chcené tým, ktorý nám život daroval. Nepremrhávajme ho teda a nepremárňujme ho honbou za „hodnotami“, ktorým ani zďaleka neprináleží tá cena, akú im mylne prisudzujeme. Nežime svoje životy v zbytočnom úsilí a v zbytočnej honbe za vecami nepodstatnými a malicherným, zabúdajúc pri tom na to najpodstatnejšie – na náš duchovný rozvoj a vzostup. Naše zdravie je prostriedkom dosiahnutiu tohto cieľa, ale zdravý a dlhý život sa nám sám o sebe nesmie stať cieľom samotným.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1696637x
Priemerná čítanosť článkov: 2895x

Autor blogu

Kategórie