Založ si blog

Strata citu pozemského ľudstva

Hlavnou príčinou všetkých tragédií a hrôz, ktoré sa udiali na našej zemi bol nedostatok citu v ľuďoch. Keby totiž ľudia v každej dobe dokázali uprednostniť cit a to citové v sebe, musel by sa nevyhnutne eliminovať ten obrovský počet vrážd, vojen a mnohorakého iného utrpenia, ktoré bolo neustále prítomné počas celej dlhej histórie našej civilizácie. Citoví a cituplní ľudia by jednoducho neboli schopní takej neľudskosti a necitlivosti.

Len sa napríklad pozrime na svetové dianie v minulom, „modernom“ 20. storočí s jeho dvomi svetovými vojnami, v histórii ľudstva doposiaľ nevídaných rozmerov, keď len v tej druhej z nich bolo zahubených toľko ľudí, koľko vo všetkých vojnách počas celej histórie ľudstva. No a v 60. rokoch toho istého storočia stál svet iba na krôčik od atómového konfliktu, ktorý by znamenal záhubu života na tejto planéte.

Hľa, čoho je schopný rozum, na ktorý sme dnes tak veľmi pyšní. Rozum, ktorý prevzal plnú vládu v človeku a to citové odsunul hlboko do úzadia.

Skutočný, pravý človek je však bytosťou citu! Skutočný a pravý človek je opakom dnešného chladného, vypočítavého a rozumového robota, obývajúceho túto planétu. Tohto rozumového robota, vzhľadom sa podobajúceho na ľudskú bytosť totiž vôbec nemožno považovať za plnohodnotného človeka. Je to iba slepý živočích, v konečnom dôsledku usilujúci iba o vlastné zničenie, ako i o zničenie celej planéty, na ktorej žije.

Ako sa však stať opäť pravým a skutočným človekom, to nám už pred 2000 rokmi ukázal Veľký Učiteľ. Bol ním Ježiš, nabádajúci k láske k blížnemu, ako k sebe samému. Nabádajúci, nikdy nerobiť iným to, čo nechceme, aby iní robili nám. Nábádajúci pristupovať k iným ľuďom tak, ako chceme, aby iní ľudia pristupovali k nám.

Bol to však opäť práve rozum, ktorý strhol toto učenie hlboko nadol a čiernym závojom znova zahalil jedinú cestu človeka k duchovnej slobode a k dosiahnutiu pravej ľudskosti.

A preto dnes, v dobe maximálneho rozumového zmätku, podobajúceho sa úplnej slepote, v dobe kedy sa pyšné ľudstvo potáca na okraji záhuby, bola ľuďom, ako jediná možnosť záchrany opäť darovaná skutočná Pravda. Pravda o živote, o stvorení a o ceste, ktorou musí každý z nás ísť, aby sa mohol stať plnohodnotným človekom. Pravda, stojaca nad všetkými cirkvami, duchovnými smermi, náboženstvami a vierovyznaniami. Pravda, presahujúca všetky tieto kategórie. Pravda, stojaca nad všetkým, akoby na vysokej skale. Dostať sa ku nej a nájsť ju môžu preto iba vážne hľadajúci. Cesta k jej nájdeniu je podmienená úprimným, vážnym záujmom a ochotou vynaložiť určité úsilie a námahu k jej dosiahnutiu a pochopeniu, pretože Pravda naozaj stojí za to.

Avšak všetci tí, ktorí nie sú ochotní, alebo vo svojej navyknutej povrchnosti toho už nie schopní, všetci tí budú musieť obísť na prázdno, pretože ich túžba po Pravde, ako vôbec nejakú majú, nie je pravá.

Človeče, pamätaj preto, že len ten, kto hľadá, môže naozaj nájsť, len ten, kto prosí, môže naozaj dostať a len tomu, kto klope môže byť jedného dňa otvorené.

A preto ten, kto nehľadá, nemôže skutočnú Pravdu nikdy nájsť, ten, kto neprosí, nemôže skutočnú Pravdu nikdy dostať a ten, kto na bránu vedúcu k Pravde naliehavo nebúši, tomu táto brána nemôže byť nikdy otvorená.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1689238x
Priemerná čítanosť článkov: 2883x

Autor blogu

Kategórie