Založ si blog

Dôležitosť citu a druhoradosť rozumu

Prečo stoja ľudské citové schopnosti hierarchicky na omnoho vyššej priečke, ako naše schopnosti rozumové? Pretože vo stvorení panuje spravodlivosť!

Zdá sa Vám táto odpoveď nelogická? Tu je jej bližšie vysvetlenie:

Na svete existuje veľmi mnoho vecí, na pochopenie ktorých je potrebný určitý intelektuálny potenciál a ktoré nie sú z tohto dôvodu pochopiteľné všetkým ľuďom. Rozum, alebo inak povedané IQ je istým spôsobom merateľný a zahŕňa širokú stupnicu od nadpriemeru, cez priemer až po podpriemer. A máme tu tiež i mentálne postihnutých.

A teraz otázka: Ako je možné, že všetky ľudské bytosti nestoja v tomto smere na rovnakej štartovacej čiare? Zodpovedá takáto veľká diferenciácia rozumových schopností ľudí tomu, čo sa nazýva spravodlivosťou?

Ak je totiž hlavným poslaním života človeka duchovné napredovanie, potom má predsa jedinec s vyššími rozumovými schopnosťami omnoho výraznejšie predpoklady k vzostupu ako ten, ktorého intelektuálne schopnosti sú omnoho nižšie. No a mentálne postihnutí by potom museli žiť na zemi úplne zbytočne, pretože by duchovne nemohli vôbec napredovať.

Takáto nespravodlivosť vo stvorení však nie je jednoducho možná, čo znamená, že rozum a intelektuálne schopnosti nemajú ani zďaleka takú vysokú cenu, aká sa im v dnešnej dobe prikladá. Znamená to tiež, že rozum nemôže byť tým rozhodujúcim faktorom, od ktorého závisí náš duchovný vzostup. Duchovný vzostup, ktorý je skutočným účelom celého nášho bytia.

Čo však má skutočne vysokú cenu a čím sú obdarovaní všetci ľudia rovnako? Bez rozdielu a bez výnimky?

Je to cit! Je to naša schopnosť citového prežívania, ktorého kvalita a intenzita je u všetkých ľudí takmer totožná. V nej sme si všetci rovní. Dedinská babička, vysokoškolsky vzdelaný človek, dieťa a dokonca i mentálne postihnutý. Práve naše citové schopnosti predstavujú onú rovnakú štartovaciu čiaru pre všetkých ľudí na zemi, ktorá sa nijako nevymyká tomu, čo možno nazvať spravodlivosťou. Rovnakou spravodlivosťou pre všetkých bez rozdielu!

Ak nebudete znovu ako deti, nevojdete do kráľovstva nebeského – zdôrazňoval ľuďom Ježiš. Čo však znamená pojem detskosť? Práve neskalenú čistotu citového prežívania, ktorá robí detstvo jedným z najkrajších období ľudského života. Obdobím, za ktorým sa nostalgicky obzeráme tým častejšie, čím sme starší.

No a iba v tejto znovu nájdenej, neskalenej čistote citového prežívania sme schopní otvárať sa podnetom z Výšin a čerpať odtiaľ inšpiráciu, vzory a predobrazy pre svoj osobný i duchovný vzostup. Taktiež iba v čistote cítenia bolo ľuďom možné rozpoznať na zemi žijúceho Vyslanca z Výšin, akým bol Ježiš. Dokázali to jednoduchí, prostí a nevzdelaní rybári, majúci čistú schopnosť cítenia, ale paradoxne, nedokázala to vzdelaná kňazská elita, ktorá neustále, ale iba rozumovým spôsobom študovala Mojžišov Zákon. Nedokázala to preto, že nad všeobsiahlosť svojho citu nadradila rozum s jeho obmedzenými schopnosťami. Tým sa totiž stali otrokmi rozumu a v nepochopení prenasledovali Veľkého Učiteľa, aby ho nakoniec zavraždili.

Áno, práve rozum, umelo dosadený na miesto, ktoré mu nepatrí, je strojcom mnohých, ak nie takmer všetkých nešťastí na tejto planéte a je to opäť iba rozum, ktorý vedie súčasné ľudstvo do záhuby. Nejde tu snáď o nejaké brojenie proti rozumu, pretože na mieste, ktoré mu patrí, teda pod vedením citu, môže byť pre ľudstvo skutočným požehnaním.

Ak však toto vedúce postavenie citu neoprávnene zaujme rozum, ak sa mu pripisuje taký obrovský a premrštený význam, ako je tomu v súčasnosti, stáva sa ľudstvu prekliatím. Stáva sa zdrojom zla, ktoré doposiaľ stíhalo a ešte len postihne našu planétu.

Prečo udrel blesk do sochy Krista? Neveští to nič dobrého!

27.02.2023

Internetom obletela fotografia známej monumentálnej sochy Krista v brazílskom Rio de Janeiru, ako do nej udrel blesk. Média o tom napísali: „Nielen do hriešnikov, ale do samotného Krista udrel blesk z čistého neba.“ Akú má táto skutočnosť duchovnú symboliku? Je totiž naozaj mimoriadne znepokojivé, keď služobníci Stvoriteľa, čiže bytosti prírody, spravujúce prírodné [...]

Nepoškvrnené počatie Krista! Ako to bolo naozaj? 2

02.12.2022

V rozhlasovom vysielaní v predvianočnom období dostávajú často priestor mnohí predstavitelia rôznych cirkví a vierovyznaní. V jednom z takýchto vstupov položila poslucháčka telefonicky otázku prítomnému kňazovi, ako by vysvetlil účinkovanie Ducha pri Ježišovom počatí. Dotyčný povedal, že k vyčerpávajúcej odpovedi by bol potrebný obsiahly a komplikovaný teologický [...]

Pozor! Možno už horí zápalná šnúra!

28.11.2022

Tento text je odpoveďou všetkým posmievačom, pochybovačom, ale aj všetkým úprimne sa pýtajúcim na otázku, prečo nie je vidieť nijaké vonkajšie znaky toho, že Svetlo zvíťazí? Že naša zem je obklopená armádou Svetla, čo znamená blízke víťazstvo Božej Vôle. Ako je možné, že nič z toho fyzicky nevidíme? Odpoveď je jednoduchá. Pretože sa to stane náhle, zvečera [...]

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 586
Celková čítanosť: 1694698x
Priemerná čítanosť článkov: 2892x

Autor blogu

Kategórie